Május 26. – miről nevezetes?

1912-ben ezen a napon született Kádár János kommunista politikus.

Írógépműszerésznek tanult, meg is szerezte ezt a képesítést. Az illegális kommunista mozgalomhoz 17 éves korában csatlakozott. 1956-ban Hruscsov és Titó megegyeztek, hogy az új hatalom vezetője Kádár legyen. Az ő nevéhez fűződik az 1956-os forradalom leverése megtorlással. Koncepciós perek, kivégzések jellemezték ezt az időszakot. Magyarországon az 1956-tól 1988-ig terjedő időszakot az ő nevével fémjelezték. 1958-ban hozzájárult Nagy Imre kivégzéséhez, még akkor is szükségesnek tartotta ezt, amikor a szovjet vezetés már nem ragaszkodott hozzá. A Magyar Szocialista Munkáspárt első titkáraként, majd főtitkáraként Magyarország első emberének számított. Kétszer volt miniszterelnök. A magyar történelem huszadik századi egyik legjelentősebb alakja. A kádárizmus vagy gulyáskommunizmus időszaka ma is viták tárgya.

Névnapok: Fülöp, Evelin.

Ezen a napon született:

  • Horst Tappert német színész 1923-ban. Felejthetetlen perceket tölthettünk a televízió képernyője előtt, követve Stephan Derrick főfelügyelő nyomozásait. Münchenben és környékén gyilkossági ügyeket oldottak meg. A bűnügyi filmsorozatot több mint száz országban vetítették, 281 részből állt.
  • Gálvölgyi János parodista, színész 1948-ban. A Magyar Televízióban majd az RTL Klubon láthattuk a Gálvölgyi Show szórakoztató műsort.

Ezen a napon hunyt el:

  • Tamási Áron erdélyi magyar író 1966-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: azt hiszem vagy assziszem? Hogyan kell fenyőfa alakú szalvétát hajtogatni a karácsonyi asztalra? Agytorna 202. forduló Mi a címe a képnek? Március 16. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: húz vagy huz? Január 30. – miről nevezetes? Ötöslottó nyerőszámok a 43. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: dáridózik vagy dáridozik?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.