Május 22. – miről nevezetes?

A biológiai sokféleség nemzetközi napja, Casciai Szent Rita ünnepe

A biodiverzitás védelmének világnapján az élővilág sokféleségére és az azt fenyegető veszélyekre igyekeznek felhívni az emberek figyelmét. A Biológiai Sokféleség Egyezmény tartalmazza a teendőket a diverzitás megőrzésében. Azért különleges az Egyezmény, mert az egész élővilágra vonatkozik, a földi élet valamennyi formájának védelmét tűzi ki célul.

Casciai Szent Rita 1381-től 1447. május 22-ig élt. Apáca szeretett volna lenni, de férjhez adták egy erőszakos emberhez. Sokáig kellett tűrnie nehéz természetét, de hosszú idő alatt a férje jó irányba változott. Szülei halála után sajnos a férje is meghalt, majd az iker fiaik is, így Rita egyedül maradt. Kolostorba vonult, kérte, hogy Krisztus szenvedéseinek részese lehessen. A töviskoszorúról egy tüske a homlokába fúródott. Sebei tizenöt éven át véreztek, rossz szagot árasztottak, emiatt a nővérektől elkülönítették. Már életében szentként tisztelték. Élete során és halála után is több csodatételét tartják számon. A kétségbeejtő helyzetbe került emberek védőszentje, valamint az anyaságé, a meddőségtől szenvedőké. Egyik legjobban tisztelt női szentje Itáliának.

Névnapok: Júlia, Rita, Emil.

Ezen a napon született:

  • Richard Wagner zeneszerző 1813-ban.
  • Naomi Campbell modell 1970-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Victor Hugo író, költő 1885-ben.
  • Ferenczi Sándor pszichiáter, ideggyógyász 1933-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Mi Komárom-Esztergom megye székhelye? Hogyan írjuk helyesen: gyúró vagy gyuró? Ötöslottó nyerőszámok a 28. játékhéten 2017-ben Mikor van Félix névnap? Buszon lefelé előre kell engedni az időseket, ha udvarias vagy? Hogyan írjuk helyesen: köteles vagy kőteles? Október 12. – miről nevezetes? A világ legmagasabb szobrai Mi volt a legalacsonyabb hőmérséklet januárban Magyarországon? Hogyan írjuk helyesen: nagyképű vagy nagyképü?