Kiknek fájhat leginkább a forint beszakadása?

Főként azoknak, akiknek autóhitelük, személyi hitelük, folyószámlahitelük vagy áruhitelük van. Ezekre a termékekre ugyanis nem vonatkozik a forintosítás.

svajcifrank

A svájci jegybank 2015. január 15-én elengedte az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Ennek eredményeként a forint elképesztően nagyot esett a frankkal szemben, a legmagasabb kötés 378 forinton született. Ezzel történelmi mélypontra zuhant a forint árfolyama a svájci frankkal és az euróval szemben is.

Ezért most azok, akik devizában – főként ha svájci frankban – adósodtak el, és nem vonatkozott rájuk a hitelek forintosítása, most kezdhetnek aggódni. Mintegy kétmilliárd eurónyi (kb. 640 milliárd forint) élő devizahitel van svájci frankban, e hitelek tulajdonosainak (ez közel 400 ezer embert jelent) a jelenlegi árfolyam fennmaradása esetén 15-20 százalékos törlesztőrészlet-emelkedéssel kell számolniuk.

Rossz lehet a nagy forintzuhanás azoknak a cégeknek is, amelyek nagy importkitettséggel bírnak, vagy jelentős devizahitel-állománnyal rendelkeznek. Az exportra termelő cégeket a forintgyengülés pozitívan érintheti, ugyanis a külföldről kapott devizáért több forintot kapnak. Ezt viszont csökkenti, ha devizában van a költségek egy része is.

Nem kell különösebben aggódniuk a deviza jelzáloghiteleseknek, ők már január elsejétől azon az árfolyamon fizetik a tartozásukat, amelyen február elsején majd forintosítják is a tartozásukat.

Olvasd el ezt is:

Miért omlott össze a forint?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Igor névnap? Hogyan írjuk helyesen: demagóg vagy demagog? Mikor van Márton névnap? Mi a címe a képnek? Soós családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: fojtani vagy folytani? Hogyan írjuk helyesen: köszi vagy kőszi? Egy evőkanál liszt hány dkg? Vass családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: csókol vagy csokol?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.