Ki volt VIII. Henrik?
VIII. Henrik angol király 1491. június 28-án született Greenwich-ben és 55 évesen, 1547. január 28-án hunyt el Londonban. 1509. június 27-én koronázták királlyá. Egészen haláláig, 1547-ig uralkodott. VIII. Henrik leginkább hat házasságáról ismert, és arról, hogyan próbálta érvényteleníttetni első házasságát.

VIII. Henrik gyermekkora

VIII. Henrik VII. Henrik angol király, a Tudor-ház első uralkodójának és York Erzsébetnek a másodszülött fia volt. Apja elsőszülött fiát, Artúrt trónörökösnek, Henriket pedig papnak szánta. Azonban Artúr fiatalon elhunyt, így Henrik lett a trónörökös. Artúr halála előtt összeházasodott a spanyol származású Aragóniai Katalinnal, halála után VIII. Henrik vette el Katalint.

VIII. Henrik király (olaj, tölgyfa tábla), az ifjabb Hans Holbein (1497/8-1543); 28×20 cm; Thyssen-Bornemisza gyűjtemény, Madrid, Spanyolország (Fotó: AFP)

VIII. Henrik uralkodása

1509-ben koronázták meg az akkor 17 éves VIII. Henriket és Katalint. VIII. Henrik 36 évig volt Anglia királya. A history.com beszámolója szerint igencsak aktív vezetője volt az angol reneszánsznak; ünnepélyes udvara volt, lovagolt, vadászott, írt és zenélt. Uralkodása alatt alakult meg az anglikán egyház, mellyel ő lett az angol egyház feje. Hatszor kötött házasságot, ebből kettő természetes halállal zárult, kettőt érvénytelenített és kettő feleségét lefejeztette. Három gyermeke élte meg a felnőtt kort, mindhárman trónra kerültek.  

VIII. Henrik magánélete és feleségei

Aragóniai Katalin

VIII. Henrik és Katalin 15 évig voltak házasok, ez idő alatt 3 fiúk és 3 lányuk született, közülük csak egy lány, Mária. Csupán I. Mária élte meg a felnőttkort. Az 1520-as évekre még mindig nem született fiúgyermekük, aki életben maradt volna, ez pedig VIII. Henriket aggodalommal töltötte el. Házassága mellett ez időben Boleyn Anna udvarhölggyel is kapcsolatban volt. Arra hivatkozva, hogy Katalin korábban Henrik bátyjának a felesége volt, megkérte a pápát, hogy bontsa fel a házasságot. Nagyhatalmú tanácsadója, Thomas Wolsey bíboros segítségével Henrik kérvényt nyújtott be VII. Kelemen pápához, de Katalin unokaöccse, V. Károly szent római császár nyomására elutasították. Wolsey kudarca miatt távozni kényszerült a hatalomból, és 1530-ban meghalt, miközben az árulásért folyó perre várt. Az angol parlament – amelyet nagyrészt Thomas Cromwell, Henrik főtanácsadója vezetett – és az angol klérus támogatásával Henrik végül úgy döntött, hogy nincs szüksége a pápa engedélyére ahhoz, hogy az anglikán egyházat érintő kérdésekben döntsön. 1533-ban végül kimondták, hogy Katalin és Henrik frigye érvénytelen. VIII. Henrik és Anne Boleyn már ezt megelőzően összeházasodtak, majd megszületett lányuk, Erzsébet.

Ezzel egyidejűleg, 1534-ben az angol egyház hatalmát saját magára ruházta és ezzel megalakult az anglikán egyház.

Boleyn Anna

VIII. Henrik 1532-ben összeházasodott Boleyn Annával, 1933-ban megkoronázták Annát és megszületett első közös gyermekük Erzsébet, későbbi I. Erzsébet királynő. Anna sem szült a királynak fiúgyermeket, ezért alaptalan vádakra hivatkozva Henrik lefejeztette feleségét.

Jane Seymour

Rögtön Anna lefejezése után, VIII. Henrik feleségül vett egy másik udvarhölgyet, Jane Seymourt. Jane rövidesen a házasság után fiút szült, akit Edwardnak neveztek (későbbi VI. Edward) és a parlament őt jelölte ki trónörökösnek. Jane a szülés után 12 nappal elhunyt.

Klevei Anna

Rövidesen előző felesége halála után újraházasodott, politikai okokból új feleségének Klevei Anna német hercegnőt választották neki. VIII. Henrik nem akarta ezt a házasságot, így az ezt szorgalmazó Cromwellt kivégeztette, Annával való házasságát pedig érvénytelenítette.

Catherine Howard

Az ötödik feleségével való házassága sem tartott sokáig, a nála sokkal fiatalabb Catherine Howardot is politikai célok miatt választotta. A király egy levélből értesült arról, hogy feleségének szeretője van, erre hivatkozva Catherine-t és állítólagos szeretőjét is lefejeztette.

Catherine Parr

Utolsó felesége egy gazdag özvegy, Catherine Parr volt. E házasság során a felesége segített VIII. Henriket kibékíteni két lányával, Erzsébettel és Máriával, akik visszakerültek az örökösödésbe, de csak Edward után. 

VIII. Henrik uralkodásának vége

Henrik egészségügyi állapota megromlott uralkodása végére, súlyosan elhízott és egyéb betegségei is voltak. VIII. Henrik 55 éves korában elhunyt, a trónt a 9 éves VI. Edward vette át, de 6 év múlva meghalt. Ezt követően VIII. Henrik első lány gyermeke, I. Mária, majd másik lánya, I. Erzsébet vette át az uralkodást. 

Ez is érdekelhet:

Mikor van Henrik névnap?