Ki csinál szódát?

A szifonpatron, de ezt Nagy Ferótól és a Bikinitől nem tudjuk meg…

szodasuveg

1983-ban jelent meg Nagy Feró és a Bikini avagy Nagy Feró és az Ős-Bikini Hova lett… című lemeze. Ezen szerepel a Ki csinál szódát szám.

1783-tól a svájci Schweppe már nagyüzemben gyártott szódavizet.

Magyarországon Jedlik Ányos nevéhez fűződik a szódagyártás kezdete. 1841-ben hozta létre saját szikvízgyártó üzemét. Fröccsként, vagyis borhoz keverve hamar nagy népszerűségre tett szert ez az ital.

Az 1900-as évek elején a szódás köztiszteletben álló ember. A falu elit rétegével, vagyis a jegyzővel, pappal, tanítóval, gazdatiszttel jóban volt.

Az 1950-es évek kedvezőtlenek voltak a hazai szikvízgyártásra. Az államosítás után nehezen éltek meg a szódások. Visszavásárolhatták az üzemüket, de korlátozták a használható szénsav mennyiségét. Majd megjelentek a szódásszifonok és a szifonpatronok, amelyek segítségével otthon is lehetett szódát készíteni.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Elvira névnap? Érdemes-e panaszt tenned, ha elégedetlen vagy a postásoddal? Mikor van Aletta névnap? Agytorna 54. forduló Miért hívták az ókori egyiptomiakat a szomszédaik büdös embereknek? Kockás füzet vagy négyzetrácsos füzet? Agytorna 161. forduló Egy MIG-21-es vadászgép ütközött össze személyautóval a 44-es úton. Igaz, vagy kacsa? Mikor van Zsaklin névnap? Mikor van Erika névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.