Karfiol fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a karfiol?

Ha sok karfiolunk maradt, a fagyasztás a legjobb módja annak, hogy a zöldség sokáig megőrizze minőségét. A karfiol így nem veszít a tápanyagából és pépes sem lesz. 

Az eredmény érdekében ugyanakkor nagyon fontos a karfiol megfelelő előkészítése a fagyasztáshoz. (Amennyiben nyersen csomagolnánk el, és tennénk a fagyasztóba a zöldséget, akkor a végén összetapadt karfiolcsomókat kapunk, amit nehéz lesz kiolvasztani.)

Karfiol fagyasztása, tárolása
Megfelelő előkészítés után fagyasztható a karfiol, és sokáig megőrzi minőségét. Fotó: Pixabay

Ezért a karfiolt fagyasztás előtt mindenképpen érdemes blansírozni. Mutatjuk a lépéseket. 

Első lépés: a karfiol megtisztítása és virágokra bontása

Alaposan tisztítsuk meg a zöldséget a szennyeződésektől: áztassuk a karfiolt néhány percig egy tál vízben. Ezután távolítsuk el a zöld részeket, vágjuk félbe az egész karfiolt, és bontsuk virágjaira. A karfiol előkészítése közben forraljunk fel egy fazék vizet, egy másik tálban pedig készítsünk elő jégkockákkal teli hideg vizet is.

Második lépés: blansírozás

Miután a karfiolt virágokra bontottuk, dobjuk azokat a forró vízbe, 5 percre. Majd szűrjük le, és azonnal tegyük bele a zöldséget a jeges víz tálba. Hagyjuk benne 3 percig, ismét jól szűrjük le egy szűrőedény segítségével.

Harmadik lépés: fagyasztás két fázisban

Azért, hogy a karfiolok ne tapadjanak össze, ajánlott egyetlen rétegben szétteríteni egy akkora tálcán, vagy tepsin a virágokat, amekkora befér a fagyasztóba. Hagyjuk így a mélyhűtőben 1-2 órán át. Ha megszilárdult, már tehetjük zárható tasakokba, zacskókba, fagyasztást bíró dobozokba, és címkézzük fel a dátummal.  

A fagyasztott karfiol egy évig megőrzi minőségét. Ezután is biztonsággal fogyasztható, de egy év után már veszít a minőségéből.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogy néz ki a vérmókus? Keresztrejtvény – 16.07.26. Hogyan írjuk helyesen: elfojtás vagy elfolytás? Keresztrejtvény – 16.08.14. Kik a legnépszerűbb Pest megyei magánorvosok? Június 24. – miről nevezetes? Hány háromszöget találsz a képen? Mi a címe a képnek? Mi a címe a képnek? Agytorna 207. forduló

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.