Karalábé fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a karalábé?

 A karalábé könnyen és gyorsan fagyasztható, az előkészületek mindössze néhány percet vesznek igénybe, a zöldség azonban hosszan megőrzi minőségét a mélyhűtőben is.

Fagyasztás előtt érdemes blansírozni a karalábét. Ehhez első lépésként alaposan tisztítsuk meg a zöldséget. Célszerű friss, zsenge karalábét választani. Hagyhatjuk egészben, de felvághatjuk tetszőleges méretre is a zöldséget.

Karalábé, fagyasztás
A megmaradt karalábét érdemes lefagyasztani, sokáig megőrzi minőségét. Fotó: Pixabay

A blansírozáshoz vegyünk elő egy nagy fazekat, és töltsük meg vízzel. Annyi víz legyen az edényben, amennyi bőven ellepi majd a karalábét. Forraljuk fel a vizet. Mindeközben vegyünk elő egy másik tálat is, amit töltsünk meg hideg vízzel, lehetőség szerint jégkockákat is tegyünk bele.

Ha felforrt a víz, helyezzük bele a karalábét. Amennyiben egészben fagyasztanánk, úgy hagyjuk a zöldséget a forrásban lévő vízben 3 percig, ha kisebb kockákra vágtuk, akkor 1 percig. Azonnal tegyük át a jeges vízbe, hogy ezzel leállítsuk a főzési folyamatot. Hagyjuk a hideg vízben ugyanannyi ideig, ameddig forraltuk.

Majd fontos, hogy alaposan csepegtessük le, szárítsuk meg jól – esetleg óvatosan töröljük szárazra egy papírtörlővel.

Ezután már nincs más hátra, tehetjük is a zárható fagyasztótasakokba a zöldséget. Azért, hogy elkerüljük a fagyasztó égését, a lehető legkevesebb levegő maradjon a tasakokban.

A megfelelően előkészített karalábé 8-10 hónapig is megőrzi minőségét a fagyasztóban.