Június 8. – miről nevezetes?

Az óceánok világnapja, Szent Medárd püspök napja

Óceánok világnapja

Ezen a napon 1992 óta próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy szükséges lépéseket tenni a világtenger védelme érdekében. A bolygónk több mint 70%-át borítja, a globális felmelegedés hatással van rá. A Föld melegedésével egyre nagyobb veszélybe kerül a tengerek élővilága. A káros folyamatok megfordíthatók a környezetszennyezés visszaszorításával.

Medárd püspök a gabona aratásának és a szüreti munkának a védőszentje. Flandria megtérítője volt, fáradhatatlanul járta egyházmegyéjét, irtotta a pogány erkölcsöket. Az a paraszti megfigyelés kapcsolódik hozzá, hogy ha a napján esik az eső, akkor negyven napig esik. Mondabeli magyarázata az, hogy egy pajkos táncoló társaság nem hallgatott a püspök intelmeire, ezért negyven napig tartó esővel mosta el őket.

Névnapok: Medárd, Helga.

Ezen a napon született:

  • Széll Kálmán politikus, miniszterelnök 1843-ben.
  • Koltai János színész, díszlettervező 1935-ben. A Szomszédok című, méltán nagysikerű teleregényben hallhattuk tőle azt, hogy: „Gábor vagyok. Gábor Gábor.” Tettre- és vállalkozásra kész karakterként ismerhettük meg.

Ezen a napon hunyt el:

  • Mohamed próféta, vallásalapító 632-ben. Az arabok és a világ történelmében egyaránt korszakalkotó egyén volt. Az általa alapított iszlám világvallássá vált, mely 1,3 milliárd hívet tudhat magáénak, akik azt vallják, hogy „Nincs más Isten, csak Allah, akinek Mohamed a küldöttje.”

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi a címe a képnek? Mikor van Etelka névnap? Keresztrejtvény – 10.05. Hol található a megújított Bubba kérdez játék? Mi a címe a képnek? Mi a címe a képnek? Mikor van Boglárka névnap? Agytorna 17. forduló: Láttam már valahol… Mi a címe a képnek? Március 9. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.