Június 4. – miről nevezetes?

Trianon emléknapja vagyis a trianoni békeszerződés megkötésének napja, avagy a Nemzeti Összetartozás Napja

Az első világháború végén a Párizs környéki békeszerződések megkötésére került sor a győztes antant hatalmak és a vesztes központi hatalmak között. Ennek részeként a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon kastély folyosóján került sor 1920. június 4-én a trianoni békeszerződés vagy békediktátum aláírására. Ennek következtében az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnt, Magyarország lett az egyik utódállama. Magyarország területe jelentős részét elvesztette, 282870 km^2-ből mindössze 92607 km^2 maradt, a lakosság lélekszáma 13 millió fővel csökkent. 3,3 millió magyar anyanyelvű ember rekedt az új országhatáron kívülre. Több olyan város is volt, például Nagylak, Komárom, ahol a települést kettévágta a határ. A magyar hadsereg létszáma ettől kezdve legfeljebb 35000 fő lehetett. A gazdasági struktúra is megváltozott, újra a mezőgazdaság vált meghatározóvá, hiszen a vasútvonalak, erdők, bányák, vízi erőművek jó része is elcsatolásra került. Oktatási rendszerünk is csorbult a pozsonyi, kolozsvári, selmecbányai egyetemek elvesztésével. Június 4-ét 2010-ben nyilvánította a Parlament a Nemzeti Összetartozás Napjává.

Névnapok: Bulcsú, Kerény, Kerubin.

Ezen a napon született:

  • Gyurcsány Ferenc politikus, volt miniszterelnök 1961-ben. 2003-2004-ben gyermek -, ifjúsági és sportminiszter volt, majd 2004. szeptember 29-től miniszterelnök. A legnépszerűtlenebb magyar kormányfővé azután vált, hogy 2006-ban nyilvánosságra került a május 26-án elmondott balatonőszödi beszéde, melyben politikai hazugságokról, eltitkolt tényekről beszélt. 2009. március 21-én jelentette be távozási szándékát, utóda Bajnai Gordon lett.
  • Kolonics György olimpiai – és világbajnok kenus 1972-ben.
  • Angelina Jolie színésznő 1975-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Giacomo Girolamo Casanova velencei kalandor, író 1798-ban. Életem története címmel halála után megjelent, 4000 oldalas emlékiratai hű képet adnak kora társadalmáról, de legfőképpen szerelmi kalandjairól szólnak. Emiatt neve a nőcsábászok, szívtiprók szinonimája lett.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?