Június 27. – miről nevezetes?

A határőrség napja Magyarországon

Szent László király szervezte meg először hazánkban a határ védelmét, ezért rá emlékezve, az ő napján ünnepelték a határőrség napját is. A határőrök védőszentjükként tisztelték. Európában 1946 és 2007 között a Magyar Köztársaság Határőrsége szinte egyedülálló szervezet volt. Más államokban a rendőrség vagy csendőrség látta el ezt a feladatot. A határok ellenőrzése és a határátlépéssel kapcsolatos bűncselekmények felderítése volt a fő feladata. Az Európai Unióhoz való csatlakozáskor felmerült, hogy hamarosan nem lesz már szükség önálló határőrségre. 2008. január elsejétől beleolvadt a szervezet a rendőrségbe.

Robert Pershing Wadlow 1940. június 27-én 272,2 cm magas volt. Ő volt a Guiness Rekordok Könyve szerint a valaha élt legmagasabb ember. Az agyalapi mirigye a benne található tumor miatt a normálisnál jóval nagyobb mennyiségű növekedési hormont termelt. Ezért alakult ki az akromegáliás gigantizmusa, amelynek köszönhette kimagasló méreteit. Lábaira merevítőket kellett helyezni, hogy járni tudjon. Egy elfertőződött seb okozta a halálát 22 éves korában.

Névnapok: László, Sámson.

Ezen a napon született:

  • Nico Rosberg német autóversenyző 1985-ben. A Formula-1 Mercedes csapat tagja. Édesapja is Forma-1 versenyző volt.

Ezen a napon hunyt el:

  • Jack Lemmon amerikai színész 2001-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Mikor van Gitta névnap? Ötöslottó nyerőszámok a 20. játékhéten 2017-ben Hogyan írjuk helyesen: biztos vagy bíztos? Hány lyuka van a híres hortobágyi hídnak? Hogyan írjuk helyesen: hosszú ujjú vagy hosszúujjú ing? Hogyan írjuk helyesen: mediterrán vagy mediterán? Hogyan írjuk helyesen: körút vagy kőrút? Hogyan írjuk helyesen: japán vagy jappán? Hogyan írjuk helyesen: Chicago vagy Chicagoban? Február 16. – miről nevezetes?