Június 27. – miről nevezetes?

A határőrség napja Magyarországon

Szent László király szervezte meg először hazánkban a határ védelmét, ezért rá emlékezve, az ő napján ünnepelték a határőrség napját is. A határőrök védőszentjükként tisztelték. Európában 1946 és 2007 között a Magyar Köztársaság Határőrsége szinte egyedülálló szervezet volt. Más államokban a rendőrség vagy csendőrség látta el ezt a feladatot. A határok ellenőrzése és a határátlépéssel kapcsolatos bűncselekmények felderítése volt a fő feladata. Az Európai Unióhoz való csatlakozáskor felmerült, hogy hamarosan nem lesz már szükség önálló határőrségre. 2008. január elsejétől beleolvadt a szervezet a rendőrségbe.

Robert Pershing Wadlow 1940. június 27-én 272,2 cm magas volt. Ő volt a Guiness Rekordok Könyve szerint a valaha élt legmagasabb ember. Az agyalapi mirigye a benne található tumor miatt a normálisnál jóval nagyobb mennyiségű növekedési hormont termelt. Ezért alakult ki az akromegáliás gigantizmusa, amelynek köszönhette kimagasló méreteit. Lábaira merevítőket kellett helyezni, hogy járni tudjon. Egy elfertőződött seb okozta a halálát 22 éves korában.

Névnapok: László, Sámson.

Ezen a napon született:

  • Nico Rosberg német autóversenyző 1985-ben. A Formula-1 Mercedes csapat tagja. Édesapja is Forma-1 versenyző volt.

Ezen a napon hunyt el:

  • Jack Lemmon amerikai színész 2001-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Október 18. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: színez vagy szinez? Keresztrejtvény – 08.01. Mikor van Döme névnap? Hogyan írjuk helyesen: fojtani vagy folytani? Mikor van Margaréta névnap? Mikor van Valentin névnap? Hogyan írjuk helyesen: húga vagy huga? November 3. – miről nevezetes? Agytorna 147. forduló

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.