Július 30. – miről nevezetes?

1947-ben ezen a napon született Arnold Schwarzenegger színész, testépítő, kormányzó.

Gyermekkorában Ausztriában, nehéz körülmények között éltek, katolikusként vasárnaponként templomba jártak. Apja ösztönzésére több sportot kipróbált. Futball edzője küldte 1960-ban testépítő terembe, ekkor voltak súlyzók először a kezében. Ezután életében a futballt felváltotta a testépítés. 1965 és 1980 között hét alkalommal nyert a Mr. Olympia versenyen, hatszor pedig a Mr. Universen lett első helyezett. A testépítés legrangosabb versenye a Mr. Olympia, ahová csak akkor lehet bejutni, ha valaki egy kisebb versenyt már megnyert. 1968-ban kivándorolt az Egyesült Államokba. Első filmszerepét 1969-ben a Hercules New Yorkban című filmben alakította. Nehezen kiejthető neve és furcsa akcentusa akadályozták a továbblépésben. 1982-ben Conan, a barbár szerep világhírűvé tette. Kezdetben az akciófilmek hőseként lett nagyon népszerű, például a Terminátor filmek főszereplőjeként, később humoros, könnyedebb szerepek is megtalálták. 1977-ben Golden Globe-díjat kapott, több alkalommal jelölték Arany Málna díjra. 2003-ban választották meg Kalifornia kormányzójává. A globális felmelegedés elleni küzdelmet sürgette. 28 milliárd dolláros hiányt halmozott fel, emiatt 2011-ben lemondott hivataláról. Hét év alatt megháromszorozta Kalifornia államadósságát.

Névnapok: Judit, Xénia, Péter.

Ezen a napon született:

  • Jelky András utazó, kalandor 1730-ban.
  • Henry Ford autógyáros 1863-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Zenthe Ferenc színművész, A Nemzet Színésze 2006-ban. Híres szerepe a Szomszédok Takács Istvánja, azaz Taki bácsi. Piros színű Ladájával taxisként dolgozott a filmben. Felesége Takács Lenke, akit Komlós Juci alakított.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Hogyan írjuk helyesen: gyűjtés vagy gyüjtés? Keresztrejtvény – 16.02.28. Hogyan írjuk helyesen: azt is vagy aztis? Hogyan írjuk helyesen: lakáj vagy lakály? Mikor van Szalóme névnap? Hogyan írjuk helyesen: csúszik vagy csuszik? Hogyan írjuk helyesen: nedvesítsd vagy nedvesitsd? Hogyan írjuk helyesen: folyós vagy fojós? Hogyan írjuk helyesen: ambiciózus vagy ambíciózus? Erőszakos vallás-e az iszlám?