Július 2. – miről nevezetes?

1936-ban ezen a napon született Hofi Géza humorista, színművész, érdemes és kiváló művész.

A magyar kabaré leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja volt. Egyéni stílust teremtett önálló produkcióival. Sas Józseffel és Sztankay Istvánnal járt Rózsahegyi Kálmán Színiiskolájába. Gyári munkásként töltött évei után 1960-tól tagja volt a debreceni Csokonai Színháznak. Itt kezdte parodizálni az előadásokat, mellyel nagy sikert aratott. Ezért visszaköltözött Budapestre, és az egész országban fellépéseket vállalt. 1996-ban kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Állandó sztárja volt a Rádiókabaré szilveszteri műsorának. A Lazítani című táncdal volt az egyik legmaradandóbb sikere.

1995 óta július 2. A sportújságírók napja. Annak állít emléket, hogy 1924. július 2-án alakult meg a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség.

Július 2. a római katolikus egyházban Sarlós Boldogasszony ünnepe. Ezen a napon látogatta meg Mária, méhében Jézussal, unokatestvérét, Erzsébetet, aki szintén gyermeket várt, Keresztelő Jánost. A Sarlós megnevezés onnan származik, hogy ebben az időszakban kezdődött az aratás, és Szűz Mária az aratás patrónája. A sarlóval arattak az asszonyok, a férfiak pedig a kévét kötötték. A pap megáldotta a szerszámokat ezen a napon.

Névnap: Ottó.

Ezen a napon született:

  • Friderikusz Sándor újságíró 1958-ban.
  • Lindsay Lohan színésznő 1986-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Nostradamus orvos, asztrológus, kalandor 1566-ban. Pestisdoktorként működött a nagy pestisjárványok idején. Madárcsőrre emlékeztető fejfedőt, valamint csuklyás kámzsát viselt. Ezek a ruhadarabok teljesen elszigetelték a külvilágtól. Így nem fertőződött meg. A pestist ebben az időben nem tudták még gyógyítani. Szerepe főként abban állt, hogy higiéniai rendszabályokat próbált betartani, például arra vonatkozóan, hogy milyen gyorsan temessék el a halottakat. 1547 után telepedett le Salonban, ekkor kezdett jósolni. Erről a képességéről vált híressé.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?