Július 14. – miről nevezetes?

2003-ban ezen a napon halt meg Janikovszky Éva Kossuth-díjas író.

1957-ben jelent meg az első kötete, melyet 32 további követett. 35 nyelvre fordították a könyveit. 1960-ban a Szalmaláng című művén szerepelt a neve először Janikovszky Évaként. 1965-ben megjelent Ha én felnőtt volnék könyve hozta meg számára a nemzetközi sikert. A közösség, a barátság, őszinteség, munka, játék fontos szerepet kapnak az írásaiban. Réber László rajzai tökéletesen kiegészítik a szövegeit. Témáit a mindennapi életből meríti, sokszor foglalkozik a felnőtt-gyerek kapcsolattal. A szöveg és a rajzok együtt egyszerűek, modellezik a világot, rengeteg teret hagynak a szabad asszociációknak. A magyar gyermekkönyvkiadás egyik legjobb szakembere. Tehetségeket is támogatott a pályájukon.

Névnapok: Örs, Stella, Kamil.

Ezen a napon született:

  • William Hanna rajzfilmkészítő 1910-ben. Joseph Barberával 1957-ben alapították meg stúdiójukat, a Hanna-Barberát, melynek számos rajzfilmet köszönhetünk. Az első csatornafüggetlen műsoruk a Foxi Maxi volt, melynek részét képezte a Maci Laci és az Inci és Finci is. 1960-ban könyvelhették el legnagyobb sikerüket. Ekkor indult el a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki sorozat, mely félórás részekkel jelentkezett. A Tom és Jerry, valamint a Hupikék törpikék is az ő művük.
  • Ingmar Bergman svéd filmrendező 1918-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Billy, a Kölyök, vagyis Henry McCarty 1881-ben. Híres amerikai törvényen kívüli volt, aki főként ló- és marhatolvajlásból tartotta el magát. Egyik leghíresebb pisztolyhőse a Vadnyugatnak.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?