Január 23. – miről nevezetes?

1945. január 23-án elindult az Aranyvonat, amely a szovjet hadsereg elől menekített magyar kincseket.

mozdony

Az 1944-ben hatalomra kerülő nyilasok szerették volna céljaikra felhasználni az Aranyvonat által szállított pénzt, műkincseket. Fertőboztól haladt nyugati irányba a szerelvény, amely 77 vagonból állt. A Magyar Nemzeti Bank arany- és valutatartalékát vitte magával, valamint múzeumi tárgyakat, például Mátyás király Corvináit, illetve a zsidóktól megszerzett vagyont. 4 milliárd dollár körülire becsülhető az értéke. 1945. május 11-én került az amerikai hadsereg birtokába.

>Mi lett a kincsek sorsa?

Névnapok: Zelma, Rajmund, Emerencia, Emese.

Ezen a napon született:

  • Kempelen Farkas tudós 1734-ben. 1770 táján beszélőgépet alkotott, 1769-ben pedig sakkozógépet.
  • Tahi-Tóth László színművész 1944-ben. 1974-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.
  • Marie-Henri Beyle (álnevén Stendhal) író 1783-ban. Legismertebb műve a Vörös és fekete című karrierregény, ami 1830-ban jelent meg.

Ezen a napon halt meg:

  • Salvador Dalí festőművész 1989-ben.

Csillagjegy: Vízöntő

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: fúj vagy fuj? Mikor van Edgár névnap? Mikor van Ildikó névnap? Május 10. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: add ide nekem vagy add oda nekem? A Richter-skálán melyik földrengés jelent komolyabb veszélyt? Hogyan írjuk helyesen: csak azért is vagy csakazértis? Agytorna 238. forduló Hogyan írjuk helyesen: részt vesz vagy résztvesz? Hogyan írjuk helyesen: megőriz vagy megöriz?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 2 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. És mi lett a kincsekkel? Az amerikai hadsereg visszaadta? Lehet, hogy ez köztudott, de nem mindenki van tisztában ezzel. Én sem. Csak azt tudom, hogy a szent Koronát az amerikai kormány visszaszolgáltatta.