Január 19. - miről nevezetes?

Ezen a napon született James Watt mérnök, feltaláló 1736-ban.

gozgep

Megalkotta a gőzkondenzátort, amivel a gőzgép teljesítményét, vagyis a gazdaságosságát, hatásfokát növelte. Az ő neve után lett a teljesítmény mértékegysége a watt. (A képen egy mezőgazdasági gőzgép rajza)

1946. január 19-én gördült ki Budaörsről az első vonat, amely kitelepített németeket vitt. A második világháború után a német hadsereg által elkövetett kegyetlenségekért az összes német embert tették felelőssé. Kollektív megtorlást alkalmaztak velük szemben, Németországba kellett menetelniük vagy odaszállították őket. Fizikai erőszak, tömeggyilkosság kísérte a kitoloncolást. Sokan kényszermunkatáborokban haltak meg. Az eseményeket népirtásként is szokták említeni. Budaörsről hét vonatszerelvény indult, a lakosság körülbelül 90%-át kényszerítették, hogy hagyja el a lakóhelyét.

Névnapok: Sára, Márta, Márió.

Ezen a napon született még:

  • Edgar Ellen Poe költő, író 1809-ben.
  • Paul Cézanne francia festő 1839-ben.
  • Mészöly Miklós író 1921-ben.

Ezen a napon halt meg:

  • Kulcsár Anita válogatott kézilabdázó 2005-ben. Európa bajnok, olimpiai ezüstérmes volt.

Csillagjegy: Bak

Ez is érdekelhet:
Hányadik hét van?
Napi horoszkóp

Mikor van Polikárp napja? November 25. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: argentin vagy argentín? Hogyan írjuk helyesen: indiai-óceáni vagy indiai óceáni? Hogyan írjuk helyesen: hír vagy hir? Hogyan írjuk helyesen: húga vagy huga? Hogyan írjuk helyesen: működik vagy müködik? Mikor van Sebestyén névnap? Január 6. – miről nevezetes? Mikor van Viola névnap?