Január 19. – miről nevezetes?

Ezen a napon született James Watt mérnök, feltaláló 1736-ban.

gozgep

Megalkotta a gőzkondenzátort, amivel a gőzgép teljesítményét, vagyis a gazdaságosságát, hatásfokát növelte. Az ő neve után lett a teljesítmény mértékegysége a watt. (A képen egy mezőgazdasági gőzgép rajza)

1946. január 19-én gördült ki Budaörsről az első vonat, amely kitelepített németeket vitt. A második világháború után a német hadsereg által elkövetett kegyetlenségekért az összes német embert tették felelőssé. Kollektív megtorlást alkalmaztak velük szemben, Németországba kellett menetelniük vagy odaszállították őket. Fizikai erőszak, tömeggyilkosság kísérte a kitoloncolást. Sokan kényszermunkatáborokban haltak meg. Az eseményeket népirtásként is szokták említeni. Budaörsről hét vonatszerelvény indult, a lakosság körülbelül 90%-át kényszerítették, hogy hagyja el a lakóhelyét.

Névnapok: Sára, Márta, Márió.

Ezen a napon született még:

  • Edgar Ellen Poe költő, író 1809-ben.
  • Paul Cézanne francia festő 1839-ben.
  • Mészöly Miklós író 1921-ben.

Ezen a napon halt meg:

  • Kulcsár Anita válogatott kézilabdázó 2005-ben. Európa bajnok, olimpiai ezüstérmes volt.

Csillagjegy: Bak

Ez is érdekelhet:
Hányadik hét van?
Napi horoszkópCímkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Április 10. – miről nevezetes? Agytorna 144. forduló Keresztrejtvény – 16.09.02. Mi a megoldása ennek a feladatnak? Keresztrejtvény – 11.11. Milyen eredetű a lárma szavunk? Mióta ünnepeljük Magyarországon a Föld Napját? Ötöslottó nyerőszámok a 43. játékhéten 2016-ban Mikor van Simon névnap? Agytorna 21. forduló: képrejtvény!

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.