Január 15. – miről nevezetes?

Ezen a napon született Teller Ede atomfizikus, a hidrogénbomba szülőatyja, 1908-ban.

nuklearis bomba

Teller Ede Budapesten született, egyetemi tanulmányait is itt kezdte el, amit Németországban fejezett be. A növekvő zsidóüldözés miatt végül az Egyesült Államokba telepedett, ahol részt vett a Manhattan-tervben.  Vallotta, hogy tudományos sikereit a magyar anyanyelvének köszönhette, különben csak középszintű középiskolai tanár lett volna.

Névnapok: Lóránt, Loránd és Pál.

Január 15. Remete Szent Pál napja az egyházban. Őt Nagy Lajos az országot védő szentek közé sorozta.

Ezen a napon született:.

  • Jordán Tamás színész, érdemes művész 1943-ban. Szerepelt tévéfilmekben, játékfilmekben. Színpadon színészként és rendezőként egyaránt láthattuk. Jászai Mari-díjat és Kossut-díjat is kapott.

Ez a nap a Wikipédia születésnapja. Az angol változat 2001. január 15. óta folyamatosan üzemel. Ez egy webes világenciklopédia, sajátossága, hogy a nyílt közösség fejleszti és nyílt tartalmú. 2001-ben már volt egy magyar nyelvű Wikipédia, de ebből aztán nem lett semmi. 2003. július nyolcadikán indult el az a változat, amit ma is ismerünk.

Ezen a napon halt meg:

  • Oláh Miklós esztergomi érsek, történész 1568-ban. A nagyszombati Jezsuita Akadémia alapításában fontos szerepe volt.

Csillagjegy: Bak

Ez is érdekelhet:
Hányadik hét van?
Napi horoszkóp

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.06.19. Keresztrejtvény – 10.08. Virág családnév – mi az eredete, jelentése? Szeptember 21. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: sírj vagy sirj? Mikor van Petronella névnap? Augusztus 29. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: indít vagy indit? Hogyan írjuk helyesen: ezt vagy eszt? Hogyan írjuk helyesen: ahhoz vagy ahoz?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.