Január 15. - miről nevezetes?

Ezen a napon született Teller Ede atomfizikus, a hidrogénbomba szülőatyja, 1908-ban.

nuklearis bomba

Teller Ede Budapesten született, egyetemi tanulmányait is itt kezdte el, amit Németországban fejezett be. A növekvő zsidóüldözés miatt végül az Egyesült Államokba telepedett, ahol részt vett a Manhattan-tervben.  Vallotta, hogy tudományos sikereit a magyar anyanyelvének köszönhette, különben csak középszintű középiskolai tanár lett volna.

Névnapok: Lóránt, Loránd és Pál.

Január 15. Remete Szent Pál napja az egyházban. Őt Nagy Lajos az országot védő szentek közé sorozta.

Ezen a napon született:.

  • Jordán Tamás színész, érdemes művész 1943-ban. Szerepelt tévéfilmekben, játékfilmekben. Színpadon színészként és rendezőként egyaránt láthattuk. Jászai Mari-díjat és Kossut-díjat is kapott.

Ez a nap a Wikipédia születésnapja. Az angol változat 2001. január 15. óta folyamatosan üzemel. Ez egy webes világenciklopédia, sajátossága, hogy a nyílt közösség fejleszti és nyílt tartalmú. 2001-ben már volt egy magyar nyelvű Wikipédia, de ebből aztán nem lett semmi. 2003. július nyolcadikán indult el az a változat, amit ma is ismerünk.

Ezen a napon halt meg:

  • Oláh Miklós esztergomi érsek, történész 1568-ban. A nagyszombati Jezsuita Akadémia alapításában fontos szerepe volt.

Csillagjegy: Bak

Ez is érdekelhet:
Hányadik hét van?
Napi horoszkópHogyan írjuk helyesen: kitűnő vagy kitünnő? Hogyan írjuk helyesen: megígér vagy megigér? Illem: Egy nő lép be egy szobába, ahol férfiak vannak. Ki köszön előre? Mikor van Black Friday 2023-ban? Mikor van Zakariás névnap? Pál családnév – mi az eredete, jelentése? Mikor van Anett névnap? Hogyan írjuk helyesen: Egyesült Államok vagy Egyesült államok? Hogyan írjuk helyesen: rövid ujjú ing vagy rövidujjú? Mikor van Konstantin névnap?