Január 12. - miről nevezetes?

A doni magyar hadsereget megsemmisítő Osztrogozsszk-Rosszos hadművelet napja.

Don kanyar

1942 szeptemberében az oroszországi Don folyó partján rendezkedett be védekezésre a teljes 2. magyar hadsereg. Ekkora már komoly veszteségeik voltak. Feladatuk volt a Don vonalának védelme, valamint a Sztálingrádban harcoló németek biztosítása. 1943. január 12-én -30 fokos hidegben szinte ellenállás nélkül törték át a védelmet az orosz csapatok.

Névnap: Ernő, Erneszta, Tatjána.

Ezen a napon született:

  • Molnár Ferenc drámaíró, író, publicista 1878. január 12-én jött világra.
  • Fáy Dávid jezsuita hittérítő, néprajzi gyűjtő valószínűleg 1721. január 12-én látta meg a napvilágot.
  • Arenstein József matematikus, oktató, a műszaki tudományok tanára 1816. január 12-én született.
  • Újhelyi Imre állatorvos, mezőgazdász, aki 1866. január 12-én született. Nemzetközileg elismerten küzdött a szarvasmarha-gümőkór ellen, az óvári és az illmici csemege sajtok előállításában is elévülhetetlen érdemei voltak.

Ezen a napon halt meg:

  • Pávai-Vajna Ferenc geológus 1964. január 12-én hunyt el. Fontos szerepet töltött be a hévízkutatásban és a hévizes barlangok keletkezésének elmélete is a nevéhez fűződik.
  • Agatha Christie angol írónő 1976. január 12-én hunyt el, őt a krimi koronázatlan királynőjének tartják.
  • Csermák József kalapácsvető 2001. január 12-én halt meg. 1952-ben nyert olimpiai aranyérmet.

Csillagjegy: Bak

Ez is érdekelhet:
Hányadik hét van?
Napi horoszkópMióta csökken Magyarország népessége? Hogyan írjuk helyesen: sürgős vagy sűrgős? Hogyan írjuk helyesen: Chicagóban vagy Chicago-ban? Mikor van Anasztáz névnap? Hogyan írjuk helyesen: impulzus vagy inpulzus? Mikor van Rókus névnap? Étteremben egy nő észreveszi, hogy elmaszatolódott a rúzs, hol szedi rendbe? Keresztrejtvény – 16.01.30. Hogyan írjuk helyesen: kapu vagy kapú? November 13. – miről nevezetes?