Igaz-e hogy vírus pusztítja el azok gépét, akik trikolórra változtatták Facebook profilképüket?

Nem igaz

francia-zaszlok-e1447587435609 (1)

A 24.hu írt részletesen arról a hoaxról  (a hoaxról lejjebb olvashatsz), ami szerint 30 napon belül  vírus pusztíthatja el azok gépét, akik a francia terrortámadás kapcsán a francia néppel együtt érezve trikolórra színezték profilképüket. 

A pletykának semmilyen alapja nincs. Viszont azt tudni kell, hogy a Facebook folyamatos és részletes profilozást végez rólunk érdeklődésünk alapján. Így tudni fogja, hogy kik azok, akik ezt megtették, így azonnal arra számíthatunk, hogy akik átszíneztek, azok nagyobb valószínűséggel kapnak ebben a témakörben üzeneteket.

Természetesen nem ismerhetjük a Facebook és a vírusok természetét tökéletesen, ezért a fenti válaszunkat úgy pontosítjuk: semmilyen tény nem támasztja alá, hogy célzott  vírus fenyegetné azokat, akik átszínezték profilképüket.

Mi az hoax?

A hoax jelentése: beugratás, internetes kacsa.

Az első hoax-ok emailben terjedtek. Tartalmuk alapján virálisak (könnyen terjedőek) voltak. Olyan üzeneteket tartalmaztak, amelyek azt sugallták, hogy a levél továbbadása különös jelentőséggel bír (betegségre, gyógyulásra, nehéz sorsú kisgyerekekre stb. hivatkozva).

A hoax-ok többnyire ártalmatlan információk, elsősorban csak a mennyiségükkel okoznak gondot az internetszolgáltatóknak felhasználóknak, ritkán céljuk valamilyen kár okozása (pl. valós email címek begyűjtése kereskedelmi vagy károkozási céllal)

Honnan ismerheted fel a hoax emailt?

– tudományosnak látszó vagy nagyon közérdekű ismereteket tartalmaz

– fontos cégekre hivatkozik (pl. Facebook, Google, NASA)

– hangsúlyozza a levél továbbadását

A Facebook korszakában még erre sincs szükség a virális információ terjesztéséhez, hiszen a Facebook mind a kedvelés, megosztás és a bejegyzésre kattintás események alapján tovább terjeszti az üzenetet.