Húsevő baktérium: Mit kell tudni róla?
Több tényező szerencsétlen együttállása szükséges ahhoz, hogy húsevő baktérium támadja meg szervezetünket. A fertőzések száma ezért ritka, hazánkban csupán néhány tucatot regisztrálnak évente, ezek háromnegyede azonban halállal végződik. Mi a húsevő baktérium, hol okoz kárt, és hogyan küzdenek ellene?

Minden esetben súlyos fertőzést okoz

A köznyelven húsevő baktériumnak nevezett kórokozó alatt általában a Streptococcus pyogenes nevű baktériumot értjük, ugyanakkor más Streptococcus-baktériumok is felelősek lehetnek a fertőzés kialakulásáért. A húsevő baktérium valójában nem a húst, hanem a bőrt, a bőr alatti szöveteket és a fasciát (az izmokat körülvevő szöveteket) roncsolja. A Streptococcus-törzs kiemelt terjedési helyei a kórházak, ugyanakkor a természetben is megtalálható.

A húsevő baktériumok a bőr szöveteit roncsolják.
A húsevő baktériumok a bőr szöveteit roncsolják. Forrás: Getty Images

A baktériumok általában egy kis sérülésen, vágáson vagy horzsoláson keresztül jutnak be a testbe, majd akörül megtelepedve szaporodni kezdenek. A kórokozók ezután toxinokat és enzimeket bocsátanak ki, amelyek károsítják a szöveteket és gátolják az immunrendszer védekező mechanizmusait, illetve lebontják a kötőszöveteket, az izmokat és a bőrt, lehetővé téve a fertőzés gyors terjedését. A baktériumok és toxinjaik bekerülhetnek a véráramba is, szepszist okozva. Gyakran valójában a szepszisbe halnak bele a betegek: a vérmérgezésnek is nevezett állapot súlyos, az egész testre kiterjedő gyulladásos reakcióval jár.

Akár egy papírvágás is okozhatja

A húsevő baktérium fertőzése szerencsére ritka, mivel az azt okozó baktériumok nem mindenki testén találhatók meg. Amennyiben jelen vannak, még akkor is szükségük van egy sérülésre a szervezetbe való bejutáshoz. Az ép bőr védelmet nyújt a baktériumokkal szemben, de bármilyen bőrsérülés lehetőséget ad a kórokozók számára a bejutásra. A sérülés körülményei irrelevánsak a fertőzés szempontjából:

akár egy papírvágáson keresztül is bekerülhetnek szervezetünkbe a kórokozók.

Még a látszólag apró bőrsérülések, mint a rovarcsípések vagy pelenkakiütések is kaput nyithatnak a baktériumoknak. Az azonban nem mindegy, milyen mély a seb: minél közelebb maradnak a baktériumok a felszínhez, annál nagyobb az esély a túlélésre.

Fontos a gyors felismerés: ezek a húsevő baktérium tünetei

A húsevő baktérium-fertőzés korai felismerése kulcsfontosságú a túlélés érdekében: minél előbb elkezdődik a kezelés, a betegnek annál jobb esélyei vannak a felépülésre. A helyzetet nehezíti, hogy a húsevő baktérium fertőzésének tünetei viszonylag gyakori, általános panaszok, amelyek nem csak erre az állapotra korlátozódnak. Általánosan elmondható az is, hogy minél jobb fizikai állapotban van a páciens, annál nagyobb eséllyel éli túl a fertőzést. Ugyanakkor bizonyos alapbetegségek és legyengült állapotok, mint például az időskor, a cukorbetegség és egyéb alapbetegségek ronthatják a prognózist.

A fertőzés kezdeti tünetei közé tartozik az érintett területen jelentkező intenzív, aránytalanul erős fájdalom, amely egyre kínzóbbá válik.

A fájdalom mellett a bőr pirosodik, megduzzad, és meleg tapintású lehet. Ezek a kezdeti tünetek gyakran hasonlítanak más, kevésbé súlyos fertőzésekhez, de a fájdalom mértéke és a páciens állapotának gyors, akár órák alatt történő romlása figyelmeztető jel lehet.

Az orvosok versenyt futnak az idővel, még korai felismerés esetén is.
Az orvosok versenyt futnak az idővel, még korai felismerés esetén is. Forrás: Getty Images

A fertőzés előrehaladtával a bőrön sötét foltok, hólyagok és véraláfutásra hajazó elszíneződések jelenhetnek meg. Az érintett területen a bőrből gennyes váladék szivároghat. A beteg általános állapota gyorsan romlik, láz, hidegrázás, fáradtság és gyengeség léphet fel. Súlyos esetekben a fertőzés szeptikus sokkot okoz, amely alacsony vérnyomással, gyors pulzussal, aluszékonysággal és zavartsággal jár. A szeptikus sokk és a több szervi elégtelenség már életveszélyes állapotnak számít.

A húsevő baktérium fertőzésének felismerése érdekében érdemes figyelni az intenzív és gyorsan romló fájdalomra, különösen bőrsérülés környékén. A bőrpír, duzzanat, hólyagok és a bőr elszíneződése további figyelmeztető jelek lehetnek, amik erre az állapotra jellemzőek.

Az orvosok mindent bevetnek: a húsevó baktérium okozta fertőzés kezelése

Az orvostudomány még a fertőzés korai felismerése esetén is versenyt fut az idővel, az állapotért felelős kórokozók ugyanis rendkívül ellenállóak az antibiotikumokkal szemben. Ezért a kezelés a sérült szövet eltávolításával kezdődik: az orvosok eltávolítják az elhalt és fertőzött szöveteket, hogy megakadályozzák a baktériumok további terjedését. Amennyiben kiterjedt fertőzésről van szó, felmerülhet a sérült végtag amputációjais a fertőzés terjedése, illetve a szepszis megakadályozása érdekében.

A végtagok amputációja megmentheti a betegek életét.
A végtagok amputációja megmentheti a betegek életét. Forrás: Getty Images

Eközben megkezdődik az antibiotikum-kúra is. A helyzet súlyossága miatt ilyenkor minden esetben intravénás kezelésre kell számítani. A kezelés sürgőssége ezen a ponton még nem engedi annak kivizsgálását, hogy pontosan milyen baktérium okozta a fertőzést, ezért az antibiotikum-kúra során többféle gyógyszert kombinálnak.

A kezelés minden esetben rendkívül megterhelő, és további beavatkozásokat tesz szükségessé: a páciens vérátömlesztést, illetve tápanyag- és légzéstámogatást is kap. A bőr szövetének eltávolítása esetén felmerülhet a felület műtéti pótlása, végtag-amputációt követően pedig hosszú rehabilitációra szorul a páciens.

Mit tehetünk ellene?

Sajnos nem sok mindent tehetünk a húsevő baktérium fertőzésének elkerülése érdekében. A kórokozók jelenlétének előzetes szűrése nagyon drága és időigényes folyamat lenne, és nem is biztos, hogy a hordozó számára valaha problémát okozna a baktérium.

A legtöbbet a jó higiéniai gyakorlatok betartásával és a sebek megfelelő ellátásával tehetünk a fertőzés elkerülése érdekében.

A sebek elfertőződésének elkerülése érdekében a nulladik lépés a rendszeres kézmosás. Amennyiben tiszta kézzel nyúlunk a sebhez, sokkal kisebb az esélye a veszélyes kórokozók sebbe kerülésének. Ugyanakkor érdemes kerülni, hogy egyáltalán hozzáérjünk a sérüléshez: víz alatt tisztítsuk meg, és erre alkalmas speciális készítménnyel fertőtlenítsük. A sebet tisztítás után érdemes lefedni a baktériumok bekerülésének megakadályozására, ugyanakkor nem szabad teljesen elzárni az oxigéntől: egyes baktériumok terjedését elősegíti az oxigénhiányos környezet.

Az óvintézkedések mellett fontos figyelnünk a kórlefolyást: a sérülés körül tapasztalt aránytalan fájdalom, vörös duzzanat, illetve elszíneződés esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Vadász Zsolt a húsevő baktérium okozta fertőzésbe halt bele

Vadász Zsolt, a Budapesti Operettszínház művésze gyors lefolyású betegség következtében, 2024. június 21-én, 51 éves korában, tragikus hirtelenséggel hunyt el. Sajtóhírek szerint a színész húsevő baktérium okozta fertőzésbe halt bele.