Honnan ered a kánikula szavunk?

A kiskutyából jön.

 

bassetfan

A kánikula kifejezéssel a kiemelkedően forró, általában csapadékmentes nyári időszakokat nevezzük meg. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kifejezés az ókorból ered és összefüggésben áll a kutyákkal. De hogyan is?

Az ókori rómaiak a Szíriusz csillagot* Canicula (vagyis Kiskutya) néven is említették, mivel az a Nagy Kutya (Canis Maioris) konstelláció legfényesebb tagja. Ez az égitest a nyár közepén jelent meg először az égbolton, így a legmelegebb időszakokra diēs caniculārē-ként, vagyis a kánikula napjaiként utaltak. Az angolok kicsit földközelibbek voltak a fordításban: a kifejezést szó szerint a kutya napokként vették át, így az év legforróbb időszakát máig dog daysként jelölik.

 *Valójában a Szíriusz kettős csillag. Szíriusz A-nak ugyanis van egy Szíriusz B nevű kísérője, ami körülötte orbitál.

 

  Hogyan írjuk helyesen: Petőfi híd vagy Petőfihíd? Mikor van Ambrus névnap? Kicsoda Bereczki Zoltán? Hogyan írjuk helyesen: bátyjáé vagy báttyáé? Keresztrejtvény – 16.06.26. Mikor van Izabella névnap? Mikor van Zsanett névnap? Keresztrejtvény – 16.03.28. Mivel foglalkozik a teratológia? Hogyan írjuk helyesen: szimbólum vagy szimbolum?