Hogyan különböztetheted meg a szociopatát a pszichopatától?

Bár a pszichológusok közt is vita van arról, hogy meg lehet-e őket különböztetni, számos viselkedésbeli eltérés van a két csoport között.

 

megyvaroskeresi
M – Egy város keresi a gyilkost (1931)

 

Xanthe Mallett kriminológiai szakértő szerint a pszichopaták és szociopaták számos közös tulajdonsággal rendelkeznek: nincs lelkiismeret-furdalásuk, hiányzik belőlük az empátia, nem éreznek bűntudatot vagy felelősséget tetteikért, semmibe veszik a törvényeket vagy társadalmi konvenciókat, és hajlamosak az erőszakra. Mindkét csoport tagjaira jellemző a megtévesztő és manipulatív viselkedés. De miben különböznek?

A szociopaták általában érzelmileg labilisabbak és erősen impulzívak, így viselkedésük kiszámíthatatlanabb, mint a pszichopatáké. Hiányzik belőlük a türelem, így könnyebben cselekednek indulatból, nem előre eltervezetten.

A pszichopaták a legapróbb részletekig megtervezik bűntényeiket. Az okosabbak nem hagynak sok árulkodó nyomot maguk után. Jellemzően nem ragadja el őket a hév, így kevesebb hibát vétenek.

Mallett szerint a pszichiátriában a pszichopátiás személyiségzavar kifejezéssel az örökletes antiszociális személyiségzavart írják le, míg a szociopátiás személyiségzavarral a rendellenesség agysérülésből, vagy gyermekkori bántalmazásból eredő típusát jelölik. Tehát a pszichopata születetten beteg, míg a szociopata azzá vált.

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 11.07. Ötöslottó nyerőszámok a 24. játékhéten 2016-ban Agytorna 155. forduló Kiknek fájhat leginkább a forint beszakadása? Június 3. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: Egyesült Államok vagy Egyesült államok? Mikor van Celerina névnap? Miért tiltja Mohamed ábrázolását az iszlám? Lengyel családnév – mi az eredete, jelentése?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 2 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. A szociopata és a pszichopata között alapvető különbségek vannak. Számos viselkedésbeli eltérés van a két csoport között!