Hogyan különböztetheted meg a szociopatát a pszichopatától?

Bár a pszichológusok közt is vita van arról, hogy meg lehet-e őket különböztetni, számos viselkedésbeli eltérés van a két csoport között.

 

megyvaroskeresi
M – Egy város keresi a gyilkost (1931)

 

Xanthe Mallett kriminológiai szakértő szerint a pszichopaták és szociopaták számos közös tulajdonsággal rendelkeznek: nincs lelkiismeret-furdalásuk, hiányzik belőlük az empátia, nem éreznek bűntudatot vagy felelősséget tetteikért, semmibe veszik a törvényeket vagy társadalmi konvenciókat, és hajlamosak az erőszakra. Mindkét csoport tagjaira jellemző a megtévesztő és manipulatív viselkedés. De miben különböznek?

A szociopaták általában érzelmileg labilisabbak és erősen impulzívak, így viselkedésük kiszámíthatatlanabb, mint a pszichopatáké. Hiányzik belőlük a türelem, így könnyebben cselekednek indulatból, nem előre eltervezetten.

A pszichopaták a legapróbb részletekig megtervezik bűntényeiket. Az okosabbak nem hagynak sok árulkodó nyomot maguk után. Jellemzően nem ragadja el őket a hév, így kevesebb hibát vétenek.

Mallett szerint a pszichiátriában a pszichopátiás személyiségzavar kifejezéssel az örökletes antiszociális személyiségzavart írják le, míg a szociopátiás személyiségzavarral a rendellenesség agysérülésből, vagy gyermekkori bántalmazásból eredő típusát jelölik. Tehát a pszichopata születetten beteg, míg a szociopata azzá vált.

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: lesz vagy lessz? November 10. – miről nevezetes? Mi az a hagymakalendárium? Keresztrejtvény – 08.16. Startlap Wiki Agytorna – Korábbi fordulók és nyerteseink Agytorna 30. forduló: mi van a képen? Hogyan írjuk helyesen: pótalkatrészlista vagy pótalkatrész-lista? Hogyan írjuk helyesen: húgy vagy hugy? Mikor van Móric névnap? Mikor van Bonita névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 2 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. A szociopata és a pszichopata között alapvető különbségek vannak. Számos viselkedésbeli eltérés van a két csoport között!