Hogyan különböztetheted meg a szociopatát a pszichopatától?

Bár a pszichológusok közt is vita van arról, hogy meg lehet-e őket különböztetni, számos viselkedésbeli eltérés van a két csoport között.

 

megyvaroskeresi
M – Egy város keresi a gyilkost (1931)

 

Xanthe Mallett kriminológiai szakértő szerint a pszichopaták és szociopaták számos közös tulajdonsággal rendelkeznek: nincs lelkiismeret-furdalásuk, hiányzik belőlük az empátia, nem éreznek bűntudatot vagy felelősséget tetteikért, semmibe veszik a törvényeket vagy társadalmi konvenciókat, és hajlamosak az erőszakra. Mindkét csoport tagjaira jellemző a megtévesztő és manipulatív viselkedés. De miben különböznek?

A szociopaták általában érzelmileg labilisabbak és erősen impulzívak, így viselkedésük kiszámíthatatlanabb, mint a pszichopatáké. Hiányzik belőlük a türelem, így könnyebben cselekednek indulatból, nem előre eltervezetten.

A pszichopaták a legapróbb részletekig megtervezik bűntényeiket. Az okosabbak nem hagynak sok árulkodó nyomot maguk után. Jellemzően nem ragadja el őket a hév, így kevesebb hibát vétenek.

Mallett szerint a pszichiátriában a pszichopátiás személyiségzavar kifejezéssel az örökletes antiszociális személyiségzavart írják le, míg a szociopátiás személyiségzavarral a rendellenesség agysérülésből, vagy gyermekkori bántalmazásból eredő típusát jelölik. Tehát a pszichopata születetten beteg, míg a szociopata azzá vált.

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: egyébként vagy egyépként? Agytorna 62. forduló Mennyi a kerékpár megengedett sebessége? Van korlátozás? Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 11.18. Illem: A férfi vagy a nő lép be először az étterembe? Mikor van Előd névnap? Mikor van Ányos névnap? Keresztrejtvény – 16.03.28. Keresztrejtvény – 12.14.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 2 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. A szociopata és a pszichopata között alapvető különbségek vannak. Számos viselkedésbeli eltérés van a két csoport között!