Hogyan írjuk helyesen - fridzsider, vagy frizsider?

Frizsider

 

fridzsider_frizsider

És valóban: a Magyar Tudományos Akadémia helyesírási portálja sem fogadja el a fridzsidert (itt lehet ellenőrizni). Az Osiris kiadó Helyesírás című, a magyar nyelv eddigi legteljesebb bemutatását nyújtó tízkötetes könyvsorozata is csak frizsidert ismer.

De miért nem fridzsider, amikor úgy mondjuk? (Vagy ismernek valakit, aki frizsidernek mondja? Ne már!)

A rövid válasz az hogy a “fridzsidert” a hagyomány alapján írjuk frizsidernek, és kész.

A frizsider szó feltehetően azért került így a szótárba, mert valaha tényleg így ejtették. Egy másik lehetőség, hogy soha nem ejtették így, csak mert német/francia jövevényszó, etimológiai alapon okoskodtak úgy, hogy nem lehet benne [dzs].

Mindenesetre ha valakinek a frizsider annyira idétlennek tűnik, hogy akkor így inkább nem is akarja leírni, annak még mindig ott a kikezdhetetlen, hivatalos és hűvösen távolságtartó hűtőszekrény, vagy lezserebb változata a hűtő.Hogyan írjuk helyesen: pozíció vagy pozició? Mikor van Szömér névnap? Keresztrejtvény – 16.08.12. Hogyan írjuk helyesen: intelligens vagy inteligens? Fekete családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: muszáj vagy muszály? Cukkini fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a cukkini? Hogyan írjuk helyesen: pizsama vagy pízsama? Balla családnév – mi az eredete, jelentése? Július 2. – miről nevezetes?