Hogyan írják helyesen: Pécsen, vagy Pécsett?

Mindkettő helyes.

 

pecs

A néhány városnév esetében alkalmazható -ott, -ett, -ött, és -t toldalék egy helyhatározókat alkotó régi toldalék maradványa, amely például az ott, hanyatt, mindenütt, előtt, iránt. A Pécsetthez hasonlóan használják még néhány város esetében: Győrött (Győrben), Fehérvárott (Fehérváron), Vácott (Vácon).

Bár újraéledésére nem lehet számítani, érdekes, hogy egy-két városnév esetében a hagyományosan használatban lévő alakok analógiájára (a városnév tövének hangtani hasonlósága miatt) elkezdték használni. Széles körű elterjedésről persze nincs szó: a Vácott mintájára (ezt kb. 51%-ban használják a Vácon mellett) előfordul a Tácott változat (az esetek kb. 3%-ában) a Tácon mellett, és a Győrött mintájára (ez kb. 28%-ban fordul elő a Győrben mellett) használják a Mórott alakot is (kb. 4%; ami mellett az esetek kb. 2%-ában a Mórban is előfordul). Ezzel együtt kb. 94% a Móron változatot használja.

Forrás: Nyest.hu

 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Miért hívják paradicsomnak az édenkertet, és mi köze ennek a növényhez? Hogyan írjuk helyesen: sirály vagy siráj? Hogyan írjuk helyesen: audiokazetta vagy audiókazetta? Keresztrejtvény – 16.09.19. A nap, amikor a Queen magyar népdalt játszott Mikor van Gyöngyi névnap? Keresztrejtvény – 07.27. Hogyan írjuk helyesen: fűtött vagy fütött? Hogyan írjuk helyesen: fejés vagy felyés? Hány híres Berki Krisztián van?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Szerintem írhatják tollal, ceruzával, kézzel, vagy géppel. A jelentése ugyanaz, csak a helyzet kívánja néhol az egyik, vagy a másik megfogalmazást. Maradjunk még annyiban, hogy magyarul írjuk!