Hogyan hatnak a szívműködésre a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek?

Gátolják a szívműködéshez szükséges Q10 koenzim kialakulását a szervezetben.

A Q10 koenzim minden sejtnek fontos, de különösen a nagy energiaigényű szívizomsejteknek, így tehát a zavartalan szívműködéshez szükséges, a májban termelődik. Hiánya esetén szívelégtelenség alakulhat ki. Illetve vizsgálatokkal azt igazolták, hogy szívelégtelenségben szenvedők vérében és szívsejtjeiben a szükségesnél kisebb a Q10 mennyisége. 40 éves kortól pedig csökkenni szokott a Q10 mennyisége egészséges egyénekben is.

A sztatin gyógyszercsoport, amit legelterjedtebben alkalmaznak koleszterinszint csökkentőként gátolja a májban a Q10 szintézisét. Szükséges lenne a sztatinok szedése mellett Q10-et is szedni. A Házipatika is ajánlja.

A sztatinok szedése a memóriára is hat. A koleszterin fontos alkotóeleme az idegsejteknek. A koleszterinszint csökkenésével együtt memória problémák gyakoribb jelentkezésével is számolni lehet. A Q10 koenzimnek pedig még Alzheimer-kór esetén is lehet állapotjavító hatása.Hogyan írjuk helyesen: portfólió vagy portfolió? Melyek a legnépszerűbb lány keresztnevek Magyarországon? Mikor van Ingrid névnap? Hogyan írjuk helyesen: szimbolikus vagy szimbólikus? Keresztrejtvény – 16.07.24. Mit jelent a „böstörög” kifejezés? Mikor van Alex névnap? Június 30. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: gyújtós vagy gyujtós? Mikor van Tünde névnap?