Hogyan hatnak a szívműködésre a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek?

Gátolják a szívműködéshez szükséges Q10 koenzim kialakulását a szervezetben.

A Q10 koenzim minden sejtnek fontos, de különösen a nagy energiaigényű szívizomsejteknek, így tehát a zavartalan szívműködéshez szükséges, a májban termelődik. Hiánya esetén szívelégtelenség alakulhat ki. Illetve vizsgálatokkal azt igazolták, hogy szívelégtelenségben szenvedők vérében és szívsejtjeiben a szükségesnél kisebb a Q10 mennyisége. 40 éves kortól pedig csökkenni szokott a Q10 mennyisége egészséges egyénekben is.

A sztatin gyógyszercsoport, amit legelterjedtebben alkalmaznak koleszterinszint csökkentőként gátolja a májban a Q10 szintézisét. Szükséges lenne a sztatinok szedése mellett Q10-et is szedni. A Házipatika is ajánlja.

A sztatinok szedése a memóriára is hat. A koleszterin fontos alkotóeleme az idegsejteknek. A koleszterinszint csökkenésével együtt memória problémák gyakoribb jelentkezésével is számolni lehet. A Q10 koenzimnek pedig még Alzheimer-kór esetén is lehet állapotjavító hatása.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: becsszó vagy becs szó? Hogyan írjuk helyesen: kulturált vagy kultúrált? Hogyan írjuk helyesen: irtó vagy írtó? Hogyan írjuk helyesen: ízibe vagy izibe? Hogyan írjuk helyesen: kartell vagy kartel? Kicsoda Kulcsár Edina? Agytorna 27. forduló: képrejtvény! Mikor lesz téli szünet 2022-ben? Hogyan írjuk helyesen: mondd! vagy mond!? Mióta élnek emberek a Földön?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.