Hogyan hatnak a szívműködésre a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek?

Gátolják a szívműködéshez szükséges Q10 koenzim kialakulását a szervezetben.

A Q10 koenzim minden sejtnek fontos, de különösen a nagy energiaigényű szívizomsejteknek, így tehát a zavartalan szívműködéshez szükséges, a májban termelődik. Hiánya esetén szívelégtelenség alakulhat ki. Illetve vizsgálatokkal azt igazolták, hogy szívelégtelenségben szenvedők vérében és szívsejtjeiben a szükségesnél kisebb a Q10 mennyisége. 40 éves kortól pedig csökkenni szokott a Q10 mennyisége egészséges egyénekben is.

A sztatin gyógyszercsoport, amit legelterjedtebben alkalmaznak koleszterinszint csökkentőként gátolja a májban a Q10 szintézisét. Szükséges lenne a sztatinok szedése mellett Q10-et is szedni. A Házipatika is ajánlja.

A sztatinok szedése a memóriára is hat. A koleszterin fontos alkotóeleme az idegsejteknek. A koleszterinszint csökkenésével együtt memória problémák gyakoribb jelentkezésével is számolni lehet. A Q10 koenzimnek pedig még Alzheimer-kór esetén is lehet állapotjavító hatása.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.06.13. Hogyan írjuk helyesen: közbelépés vagy közbe lépés? Hogyan írjuk helyesen: huszad vagy húszad? A világ legmagasabb szobrai Hogyan írjuk helyesen: kis vagy kiss? Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 16.09.26. Hogyan írjuk helyesen: kommunista vagy komunista? Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 16.02.26.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.