Gyorséttermi szabály a gyereknevelésben?

Furán hangzik, de érdemes kipróbálni.

 

banat

A pszichológusok egybehangzó állítása szerint a dackorszak a személyiségfejlődés kihagyhatatlan lépcsője, hiszen a gyermek ilyenkor tapasztalja meg saját akaratát és határait. Belátás ide vagy oda, komoly kihívásokat jelenthet a szülőknek, mikor az első másfél-két évében a többnyire együttműködő, cuki-muki csemetéjük üzemmódot vált.

Dr. Harvey Karp amerikai gyermekorvos által csak gyorséttermi szabályként emlegetett kommunikációs technika valójában a pszichológiában jól ismert empatikus visszajelzés kisgyerekekre módosított verziója. Az empatikus visszajelzés azt jelenti, hogy ha valaki mondjuk dühösen (vagy szomorúan) mondd nekünk valamit, akkor mi megismételjük, amit mondott, valamint jelezzük, hogy vettük az adást, miszerint dühös (vagy szomorú).

Karp azért nevezi gyorséttermi szabálynak, mert a gyorséttermekben jellemzően visszamondják nekünk a rendelést: azaz arra, hogy „két sültkrumplit és egy közepes kólát kérek”, nagy valószínűséggel azt a választ kapjuk, hogy „értem, két sültkrumpli, közepes kóla, itt fogyasztod?”. A kiborulás szélén álló 1-5 évessel pedig nagyjából így kell kommunikálni: nagyon kevés szót használva tudatosítjuk benne, hogy értjük, mi a baja.

További részletek a Poronty blogon

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Ötöslottó nyerőszámok a 2. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: batthyányi vagy Batthyányi? Hogyan írjuk helyesen: Lajos-forrás vagy Lajos forrás? Hogyan írjuk helyesen: főzzél vagy fözzél? Bruttó Nemzeti Boldogság – létezik ilyen? Hogyan lehet egyszerűen elforgatni a monitor képét? Keresztrejtvény – 12.01. Mikor van Erzsébet névnap? Mikor van Szilvia névnap? Hogyan írjuk helyesen: hájas vagy hályas?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.