Főtt tészta fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a főtt tészta?

Túl sok tésztát főztél ki? A maradék megőrzésének legegyszerűbb módja a tészta fagyasztása, ami egyáltalán nem telik sok időbe. Mutatjuk a lépéseket.

Fagyasztás szempontjából is az a legjobb, ha „al dente” állagúra főzzük a tésztát, azaz megpuhult, de még harapható, picit roppan a fogunk alatt. Ha ugyanis kicsit túlfőztük, akkor kiolvasztás után a tészta pépes lehet. 

Főtt tészta fagyasztása
A maradék főtt tészta megőrzésének legjobb módja a fagyasztás. Fotó: Getty Images

A fagyasztás első lépéseként béleljünk ki egy akkora tepsit, vagy tálcát sütőpapírral, amekkora befér a fagyasztóba. Lehetőleg egy rétegben terítsük szét rajta a tésztát és locsoljuk meg egy kis olívaolajjal. Tároljuk így a fagyasztóban addig, amíg megdermed, utána adagolhatjuk zárható fagyasztótasakokba, vagy légmentesen záródó fagyasztóedényekbe. 

(Az előfagyasztás akár ki is hagyható, így azonban felolvasztáskor jobb minőséget kapunk.)

 A fagyasztóban a főtt tészta akárhárom hónapig is eláll. Ha szeretnénk kiolvasztani, tegyük a hűtőbe, hogy felolvadjon.  

Ezután öntsük a tésztát forrásban lévő vízbe (de tehetjük a mikrohullámú sütőbe is), hogy felmelegedjen. De hozzáadhatjuk a tésztát a tűzhelyen készülő ételhez is – a meleg szósz, a forró serpenyő gyorsan kiolvasztja és felmelegíti. November 6. – miről nevezetes? Mikor van Vitália névnap? Január 16. – miről nevezetes? Helyesírás: bejgli vagy beigli? Hogyan írjuk helyesen: míg vagy mig? Hogyan írjuk helyesen: nedvesít vagy nedvesit? Lichthóf, lichthof, lifthóf, lighthof, lifthoch, vagy hogyan kell írni? Mikor van Rajnald névnap? Keresztrejtvény – 16.05.17. Keresztrejtvény – 16.08.02.