Főtt rizs fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a főtt rizs?

Ha túl sok rizst főztünk ki, és nem fogyna el egy-két napon belül a maradék, akkor érdemes lefagyasztani, hogy ne kelljen kidobni. Mutatjuk a lépéseket.

Először is egy jó tanács:  a fagyasztást még a kifőzés napján kezdjük el, ne várjunk vele egy-két napig a hűtőben tárolással.

Főtt rizs fagyasztása, tárolása
A maradék főtt rizs megőrzésének legjobb módja a fagyasztás. Fotó: Getty Images

1. lépés: A főtt rizst oszlassuk el egy akkora tepsin vagy tálcán, amekkora befér a hűtőbe. (Győződjünk meg arról, hogy teljesen kihűlt már a rizs.)

2. lépés:
Helyezzük be a hűtőbe annyi időre, amíg teljesen hideg lesz a rizs. Ezután osszuk el kis adagokra egy zárható fagyasztótasakba, vagy légmentesen záródó edénybe, ami bírja a fagyasztást.

3. lépés: Mehetnek is az adagok a fagyasztóba. 

A főtt rizst akkor is lefagyaszthatjuk a fentiek szerint, ha már adtunk hozzá zöldséget korábban, például rizibizi készült.

A fagyasztott rizs akár egy hónapig is eláll a mélyhűtőben. Kivétel után a mikróban is felmelegíthető – csak fogyasztás előtt győződjünk meg róla, hogy teljesen felmelegedett, forró. Kerüljük a kiolvasztott rizs többszöri felmelegítését, az ugyanis a baktériumok szaporodásához vezethet. Ha az újramelegített rizsből is maradt még adag, az már a szemétbe menjen, ne együk meg.