Február 29. - miről nevezetes?

Apor Vilmos vértanú püspök születésnapja

20 évig Gyulán szolgált, ahol kiérdemelte a szegények plébánosa elnevezést. A szegény gyerekek taníttatásáról gondoskodott, ruházatot is biztosított nekik. A szeretetre nevelés volt a legfőbb törekvése. 1941-ben püspökké szentelték. A német megszállás után üldözötteket bújtatott. Részeg orosz katonák próbáltak a pincében tartózkodó asszonyok közül többeket magukkal vinni. Ezt próbálta megakadályozni, ekkor rálőttek. Később belehalt sérüléseibe. 1997. november 9-én II. János Pál pápa boldoggá avatta.

Névnapok: Elemér, Oszvald, Román.

Ezen a napon született:

  • Kovács Katalin kajakozó 1976-ban.
  • Alfonzó színész, artista 1912-ben. A pantomim elemeit is szívesen alkalmazó humorista volt.

Ezen a napon halt meg:

  • Karinthy Ferenc író, újságíró 1992-ben.
  • Dési Ábel író, költő 2008-ban.

Az eredeti julián naptárban az év utolsó hónapja volt február, ami 29 napos volt, szökőévben pedig 30 napos. Augustus császár azonban elnevezte magáról az akkori hatodik hónapot, és ugyanúgy 31 napossá tette, mint amilyen a július is volt. A hiba korrigálására a februárt viszont 28 napossá, szökőévben pedig 29 napossá tette. 1929-ben a Szovjetunióban forradalmi naptárt vezettek be, amelyben minden hónap 30 napos volt, az így fennmaradó napok pedig egyik hónaphoz sem tartoztak, pihenőnapnak számítottak.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Hogyan írjuk helyesen: siet vagy síet? Szeptember 21. – miről nevezetes? Mennyit spórolhatsz, ha lekapcsolod a villanyt? A gomba növény, vagy állat? Hogyan írjuk helyesen: hívogat vagy hivogat? Május 22. – miről nevezetes? Mikor van Bulcsú névnap? Keresztrejtvény – 16.05.16. Hogyan írjuk helyesen: rugdal vagy rúgdal? Mikor van Márk névnap?