Érdekes, hogy mennyi mindent nem tudtál Bud Spencerről

Egy kalandos, mozgalmas, gazdag és szép élet áll gyerek- és felnőttkorunk nagy kedvence mögött. Izgalmas életének néhány kiragadott állomásával emlékezünk rá.

bud-spencer-napoli-piedone1929. október 31-én született Nápolyban Carlo Pedersoli néven.

Olasz úszóbajnok. Hazájában gyorsúszásban ő teljesítette először egy perc alatt a 100 métert (59,5 mp). Az 1952-es (Helsinki) és 1956-os (Melbourne) nyári olimpián is részt vett. Mindkét alkalommal az elődöntőig jutott.

 

bud-spencer-fiatalon

Vízipólósként olasz bajnokságot nyert csapatával (S.S. Lazio) 1954-ben.

A magyar válogatott ellen is szerzett gólt 1955-ben, amint az alábbi videón látható.

 

bud-spencer-quo-vadis-150Statisztaként római testőrt játszott a Quo Vadis (1951) című, nagyrészt Olaszországban forgatott hollywoodi szuperprodukcióban (videó lejjebb). Pedersoli filmes karrierjének első állomása szintén egy statiszta szerep volt: A férjem szelleme (Quel fantasma di mio marito, bem.: 1950) című olasz vígjátékban egy úszó szerepében tűnik fel.

 

 

Quel fantasma di mio marito-2

Sokan úgy tudják Bud Spencer legeslegelső filmes munkája egy statiszta szerep volt a Quo Vadisban, ahol római testőrként tűnt fel. Csak pár éve tudta meg a rajongótábor. hogy valójában egy olasz vígjátékban debütált a filmvásznon, szintén statisztaként. A Quel fantasma di mio marito c. film rövid jelenetében egy strandolót alakít, aki segít kimenteni a vízből az egyik főszereplőt, miután az rosszul lesz.

 

Művésznevét 1967-ben vette fel kedvenc színésze, Spencer Tracy és a kedvenc söre, a Budweiser után.

bud-spencer-felesege-maria-amato-cikk1960-ban feleségül vette Maria Amatót, akitől három gyereke született (Giuseppe 1961-en, Christine 1962-ben és Diamante 1972-ben).

 

 

 

Okleveles repülőgép- és helikopterpilóta volt.

bud spencer pilóta

Saját légitársasága is volt (Mistral Air), amit később eladott, hogy megvehessen egy gyerekruhákat gyártó textilüzemet, és hogy beindíthassa a saját étteremláncát (Bud Food).

Apjának volt egy gyára Rómában, így a család gazdag volt, de mindenüket elvesztették, amikor 1943-ban a szövetségesek lebombáztak egy lőszerrel megrakott hajót, ami a gyár előtt állt.

Nagyon jó memóriájának hála jó tanuló volt, ötévesen lett elsős, ötödikbe nem is kellett járnia, és 16 évesen már felvették egyetemre, vegyészképzésre.

2005-ben sikertelenül próbált politikai pályára lépni. Lazióban, a regionális tanácsnokok választásán indult az akkori miniszterelnök, a később elítélt Silvio Berlusconi pártjának, a Forza Italiának a jelöltjeként.

Halálának évében (2016) már 10. alkalommal rendezik meg Magyarországon a Bud Spencer és Terence Hill Rajongói Fesztivált (Velencén), melynek programját itt találod.

1995-ben a Friderikusz Show vendégeként Magyarországon járt:

Negyvenöt évesen rosszindulatú daganattal diagnosztizálták, de az több hónap kezelés után eltűnt. 2013 az interneten halálhírét keltették, de kiderült, hogy semmi baja, 2014 áprilisában kórházba került keringési problémával. Százötven kilós volt, pedig az ő korában ezzel a magassággal 115 lenne még elfogadható.

Családja körében érte a halál 2016 június 27-én. Fia, Giuseppe szerint:

“Apa 18:15-kor békésen elrepült. Nem szenvedett, mind mellett voltunk, utolsó szava az volt: köszönöm.”

 

 

Kalandos életéről itt olvashatsz bővebben. És itt, és itt is.

Filmjei teljes listáját itt találod.

 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: hús vagy hus? Hogyan írjuk helyesen: portfólió vagy portfolió? Gál családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: mentesítő vagy mentesitő? Hol található a megújított Bubba kérdez játék? Ötöslottó nyerőszámok a 24. játékhéten 2016-ban Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: rejtély vagy relytéj? Mikor van Zamfira névnap? Hogyan írjuk helyesen: biztosan vagy biztossan?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.