Eper fagyasztása: hogyan kell lefagyasztani az epret? Meddig marad ehető?
Az eper fagyasztása nagyon egyszerű, és történhet egészben, szeletelve, cukorral, vagy anélkül. 

Az eper lefagyasztása remek módja annak, hogy egész évben élvezhessük a finom gyümölcsöt. Több módszer közül is lehet választani.

Első lépés: mossuk meg a gyümölcsöket!

A fagyasztáshoz elsőként válogassunk érett, sötétpiros, ép gyümölcsöket. Óvatosan mossuk meg a kiválasztott szemeket – fontos, hogy ne áztassuk a vízben, különben elveszíti ízét és tápanyagát -, majd távolítsuk el a zöld szárát.

Szárítsuk meg a gyümölcsöket papírtörlőre, vagy konyharuhára terítve.

Az eper fagyasztása
Az eper fagyasztásához fontos, hogy teljesen érett, ép szemeket válogassunk. Fotó: Pixabay

Eper fagyasztása egészben

Az eper az alapos tisztítást és szárítást követően fagyasztható egészben, vagy szeletelve, apróra zúzva, esetleg cukorral, vagy anélkül.

Egész, cukrozatlan gyümölcsök esetében: először fagyasszunk le egy réteget egy tálcán, vagy tepsire pakolva. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a későbbiekben összeálljanak a szemek. Miután a gyümölcsök megszilárdultak, tegyük fagyasztódobozokba, vagy zacskóba, tasakokba.

A lezárás előtt próbáljuk meg a lehető legtöbb levegőt eltávolítania dobozok teljes feltöltésével, vagy a levegő kiszorításával a tasakokból.

Tipp: ha több rétegben pakoljuk az epreket a dobozba, érdemes sütőpapírral elválasztani a szemeket, hogy ne ragadjanak össze.

Édesített, félbevágott eper fagyasztása

Édesített eperhez vágjuk félbe, vagy szeleteljük a szemeket egy tálba. Minden egyes gyümölcshöz adjunk 1/2 csésze cukrot, és óvatosan keverjük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Tegyük kanállal a dobozokba, majd zárjuk le szorosan, és mehet is a fagyasztóba.

Az is egy módszer, hogy előre elkészítjük a cukorszirupot. Ehhez keverjünk össze 1 csésze cukrot és 1 csésze vizet egy kis lábosban. Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A megtisztított epreket tegyük üvegbe, tárolódobozba – de nem tömjük meg vele teljesen. Öntsük az elkészített cukorszirupot az eprekre, amíg teljesen el nem merülnek benne.
Zárjuk le légmentesen az üvegeket, dobozokat és tegyük a fagyasztóba.

A lefagyasztott epret a tökéletes íz érdekében érdemes felhasználni hat hónapon belül.

A fagyasztott eper kiolvasztása

Az eper felhasználható turmixokba, joghurtba, süteményekbe és más finomságokba anélkül, hogy kiolvasztanád. Ha mégis kiolvasztani szeretnéd, tedd a hűtőbe néhány órára, vagy hagyd szobahőmérsékleten 30 percig.