Eper fagyasztása: hogyan kell lefagyasztani az epret? Meddig marad ehető?

Az eper fagyasztása nagyon egyszerű, és történhet egészben, szeletelve, cukorral, vagy anélkül. 

Első lépés: mossuk meg a gyümölcsöket!

A fagyasztáshoz elsőként válogassunk érett, sötétpiros, ép gyümölcsöket. Óvatosan mossuk meg a kiválasztott szemeket – fontos, hogy ne áztassuk a vízben, különben elveszíti ízét és tápanyagát -, majd távolítsuk el a zöld szárát.

Szárítsuk meg a gyümölcsöket papírtörlőre, vagy konyharuhára terítve.

Az eper fagyasztása
Az eper fagyasztásához fontos, hogy teljesen érett, ép szemeket válogassunk. Fotó: Pixabay

Eper fagyasztása egészben

Az eper ezt követően fagyasztható egészben, vagy szeletelve, apróra zúzva, esetleg cukorral, vagy anélkül.

Egész, cukrozatlan gyümölcsök esetében: először fagyasszunk le egy réteget egy tálcán, vagy tepsire pakolva. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a későbbiekben összeálljanak a szemek. Miután a gyümölcsök megszilárdultak, tegyük fagyasztódobozokba, vagy zacskóba, tasakokba. A lezárás előtt próbáljuk meg a lehető legtöbb levegőt eltávolítani a dobozok teljes feltöltésével, vagy a levegő kiszorításával a tasakokból.

Tipp: ha több rétegben pakoljuk az epreket a dobozba, érdemes sütőpapírral elválasztani a szemeket, hogy ne ragadjanak össze.

Édesített, félbevágott eper fagyasztása

Édesített eperhez vágjuk félbe, vagy szeleteljük a szemeket egy tálba. Minden egyes gyümölcshöz adjunk 1/2 csésze cukrot, és óvatosan keverjük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Tegyük kanállal a dobozokba, majd zárjuk le szorosan, és mehet is a fagyasztóba.

A lefagyasztott epret a tökéletes íz érdekében érdemes felhasználni hat hónapon belül.Hogyan írjuk helyesen: nagyképűen vagy nagyképüen? Hogyan írjuk helyesen: nedvesítsd vagy nedvesitsd? Június 29. – miről nevezetes? Január 5. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: lesz vagy lessz? Mikor van Csanád névnap? Hogyan írjuk helyesen: ekképpen vagy eképpen? Hogyan írjuk helyesen: lepapíroz vagy lepapiroz? Hogyan írjuk helyesen: készítés vagy készités? Hogyan írjuk helyesen: mirigy vagy mirígy?