December 26. – miről nevezetes?

Karácsony másnapja, 1972-ben ezen a napon született Gryllus Dorka színésznő.

Szent István napja, ő azonban nem a mi királyunk, hanem az első keresztény vértanú. A népi hagyományban az István nevűek köszöntése után a falusi férfiak regölni mentek a lányos házakhoz. Báránybőr bundát viseltek, köcsögdudát és láncos botot használtak hangadásra. A regölés termékenységvarázsolás is, ősi, pogány szokás, amely a téli napfordulóhoz kötődik. A beköszöntő után jókívánságaikat mondták el, gazdagságot kértek a házigazdának, énekükben a fiatalokat párosították össze. Végezetül pedig adományokat kértek.

Dorka művészcsaládba született, édesapja Gryllus Dániel, a Kaláka együttes vezetője. 1998-ban a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. Később Berlinben folytatta színészi munkáját. Ehhez hozzájárult, hogy 2006-ban elvált férjétől, Geszti Pétertől. Ezt az eseményt a magyar bulvársajtó nagy érdeklődése övezte. Változatlanul forgat Magyarországon is. 2008-ban Dorka a Nyugalom című filmben szex jelenetben látható. 2012 márciusában kisfia született.

Névnapok: István.

Ezen a napon született:

  • Mao Ce-tung, a Kínai Népköztársaság első elnöke 1893-ban.
  • Ábrahám Edit színésznő 1956-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Domján Edit színésznő 1972-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

November 17. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 09.29. Hogyan írjuk helyesen: ijed vagy ilyed? Hogyan írjuk helyesen: Merkúr vagy Merkur? Hogyan írjuk helyesen: ín vagy in? Keresztrejtvény – 16.09.10. Mikor van Ábrahám névnap? Kik a legnépszerűbb budapesti kardiológusok? Hogyan írjuk helyesen: Szabadság híd vagy Szabadság-híd? Mikor van Aranka névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.