December 25. – miről nevezetes?

Názáreti Jézus születésnapja, 1932-ben ezen a napon született Domján Edit színésznő.

Názáreti Jézus vagy Jézus Krisztus a kereszténység központi személye. Isten megtestesült fiaként tiszteli őt a legtöbb keresztény felekezet. A keresztény hagyomány és a Biblia szerint azért érkezett kisded képében, hogy megmentse a világot, vagyis megszabadítsa, megváltsa az embereket a bűneiktől. Természetfeletti csodákat vitt véghez, tanított. Keresztre feszítették, de harmadnapra feltámadt. Krisztus születésének időpontja vitatott, de ettől függetlenül az időszámítás kezdetének tartják. Jézus életéről az Újszövetség evangéliumaiban olvashatunk.

 Domján Edit szerény körülmények között élt családjával. Azonban már az általános iskolai szavalóversenyeken feltűnik tehetségével. Nyolcadikosként egyik szavalata után az iskolaigazgató azt javasolta, hogy adja be jelentkezését a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahová fel is veszik rögtön. Egy év alatt érettségit kellett szereznie, hogy hallgató lehessen. Nagy szorgalommal tanult, és sikeresen tette le a vizsgát. A Főiskola befejezése után összeházasodtak Kaló Flóriánnal, és a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződtek. Az 1950-es évek elején Editnek nagy sikere volt Szegeden. Lehetősége nyílt Budapestre szerződni, de Flórián néhány verset elszavalt az 1956-os események alatt, ami miatt őt nem akarták a fővárosban látni. Így Edit is vele maradt Szegeden. A Két emelet boldogság című filmben kapnak mindketten szerepet 1960-ban. 1961-ben kerültek pesti színházhoz. A hatvanas években ő volt a legtöbbet színpadon szereplő színésznő. 1965-ben Jászai Mari-díjat kapott. 1969-ben elváltak, ettől kezdve magánéletére nem igazán marad ideje. 1972 januárjában ismerkedik meg Szécsi Pállal, aki a kor ünnepelt énekese volt. Kapcsolatuk szerelem első látásra. Edit sokat segített tanácsaival Palinak, mozgását, színpadi megjelenését csiszolgatta. Kapcsolatuk azonban csak októberig tartott. Palit cukkolhatták amiatt, hogy Edit 12 évvel idősebb volt nála, ugyanakkor Edit pedig nehezen viselhette Pál alkoholizálását, depresszióját. December 26-án Edit nem jelent meg a színházban, holott korábban mindig pontos volt. Kollégái a lakására siettek, de elkéstek, akkor már órák óta halott volt Edit. Saját döntése alapján, önkezével vetett véget életének negyven évesen.

Névnapok: Eugénia, Anasztázia.

Ezen a napon született:

  • Feszty Árpád festőművész 1856-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Nicolae Ceausescu kommunista politikus, Románia diktátora 1989-ben. 1965-től kivégzéséig az ország teljhatalmú ura volt. Törlesztette az ország államadósságát, de eközben a lakosságot nagy nyomorba taszította, hisz a legalapvetőbb cikkek is a visszafizetést szolgálták. Megszüntette a fogamzásgátlást, hogy nagy néppé váljon az országa. Így nagyon nyomorúságos árvaházak lakói lettek a nemkívánt gyermekek, és közülük sokan fertőződtek AIDS-val. Ugyanakkor a hetven éven felüliek nem kaphattak kórházi és háziorvosi ellátást.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?