December 11. – miről nevezetes?

1988-ban ezen a napon született Kovácsovics Eszter Fruzsina énekesnő.

A Csillag születik tehetségkutató műsor 2007-es szériájának döntőse. Három stúdióalbuma jelent meg, két dala bekerült a Top 10-be.

 

1946-ban ezen a napon hozták létre az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapját, az UNICEF-et. A II. világháború után az Európában fagyoskodó, éhező gyerekek megsegítésére hozták létre. Ételt, ruhát, gyógyszert juttattak el a rászoruló fiataloknak. 1959-ben nyilatkozatot fogadtak el a gyermekek jogairól. Az egészségügyi kérdéseken túl, 1961-ben az oktatásra is kiterjesztették tevékenységüket. 1965-ben Nobel békedíjat kapott a nemzetközi testvériség előmozdításáért tett erőfeszítéseiért. Jelenleg harcolnak a gyermekhalandóság csökkentéséért, küzdenek a szegénység enyhítéséért. A védőoltási programnak köszönhetően akár több millió gyermek is részesülhet évente kanyaró vagy járványos gyermekbénulás elleni vakcinában. Fontos szerepet játszik az UNICEF abban, hogy minden gyermek tiszta ivóvízhez jusson. Földünkön még mindig 748 millió olyan ember él, akik nem jutnak hozzá a megfelelő minőségű ivóvízhez. 1400 gyermek hal meg naponta hasmenéses megbetegedés következtében, amit a fertőzött víz okoz. A kézmosás megtanítása 40%-kal is csökkentheti a fertőzések számát. Az UNICEF kutak fúrásával, mobil víztartályokkal, vízhordó eszközökkel látja el azokat a közösségeket, ahol erre nagy szükség van. Vízszűrő eszközökkel, víztisztító berendezésekkel, tablettákkal is elősegítik a tiszta vízhez való hozzáférést. Adományokkal bárki segítheti az UNICEF munkáját, tehet a gyermekek szebb jövőjéért.

Névnapok: Árpád, Árpádina, Damazusz.

Ezen a napon született:

  • Hector Berlioz zeneszerző 1803-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Schütz Ila színésznő 2002-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Mirkó névnap? Keresztrejtvény – 16.09.24. Hogyan írjuk helyesen: készít vagy készit? Miért véd szürke mackónadrágban Király Gábor kapus? Hogyan írjuk helyesen – fridzsider, vagy frizsider? Keresztrejtvény – 16.04.23. Hogyan írjuk helyesen: hadd lássam vagy hagy lássam? Hogyan írjuk helyesen: belülre vagy belűlre? Hogyan írjuk helyesen: abszolút vagy abszolút? Hogyan írjuk helyesen: csókolom vagy csokolom?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.