Mikor kezdődik a csillagászati tavasz?

A csillagászati tavasz március 20-án kezdődik. 

Az északi féltekén a csillagászati tavasz kezdete a tavaszi nap-éj egyenlőség napja, ami általában március 20., 21., vagy ritkán 19.

A tavaszi nap-éj egyenlőség 2024-ben március 20-án 03:07-kor van. 

A 21. században 2011 volt az utolsó olyan év (közép-európai idő szerint), amikor március 21-én következett be ez az időpont, innentől a század végéig mindig korábban lesz. Egészen 2102-ig kell várnunk, míg a tavasz első napja újra március 21-re esik. A 20-i tavaszkezdés egyhangúságát legközelebb 2048-ban töri meg egy 19-ei nap-éj egyenlőség (közép-európai idő szerint).

Egy láány táncol virágok között a mezőn
Getty Images

A nap-éj egyenlőség dátuma azért “csúszkál”, mert egy földi év nem pontosan egész számú többszöröse a földi napnak, egészen pontosan 365 nap, 5 óra, 48 perc, 46 másodperc. Ez az oka annak, hogy be kellett vezetni a szökőnapot, ugyanis az eltérés négy év alatt már majdnem 24 órát tesz ki – írja a HungaroMet Zrt. a honlapján. Kiemelték, hogy emellett a Föld pályaparaméterei – excentricitása, a tavaszpont helye, a forgástengely precessziója – sem állandók, ezek azonban csak nagyon kis eltéréseket okoznak, a tavaszi nap-éj egyenlőség időpontja a Gergely-naptár 400 éves periódusa alatt is csak egy-két órát változik.

A HungaroMet Zrt. arra is kitért, hogy a nap-éj egyenlőség idején – az elnevezés ellenére – nem egyenlő hosszúságú a nappal és az éjszaka. Ennek egyik oka, hogy a légköri refrakció (fénytörés) miatt az égitestek a valódi elhelyezkedésüknél egy kicsivel magasabban látszanak a horizont felett. Ez azt jelenti, hogy a Nap néhány perccel előbb jelenik meg a horizonton napkeltekor, mint valójában. Ugyanígy, napnyugtakor ennyivel később nyugszik látszólag. Ez a jelenség néhány perccel növeli a nappalok hosszát.

A másik ok pedig az, hogy a nap-éj egyenlőség napján a Nap geometriai középpontja az, ami 12 óráig tartózkodik a horizont felett, de a Napnak kiterjedése van: vagyis már akkor is látszik, amikor a középpontja még nem, illetve még akkor is sugároz, amikor a középpontjánál már lenyugodott – írja az MTI. Emiatt ilyenkor, sőt

pontosan soha nincs nap-éj egyenlőség, de március 16-án majdnem egyenlő a nappal és az éjszaka hossza.

A csillagászati tavasz vége és a csillagászati nyár kezdete a nyári napforduló időpontja.

A naptári tavasz első napja március 1. A Föld déli féltekén ilyenkor az ősz kezdődik.

Ha részletesebben is érdekel a téma, ide kattints!