Cseresznye fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a cseresznye?

A cseresznye gyorsan és egyszerűen lefagyasztható, ráadásul megőrzi tápértékét és ízét is. 

A fagyasztott cseresznye akár egyenesen a mélyhűtőből kivéve is fogyasztható, de kiváló alapanyag lehet turmixokhoz, vagy süteményekhez is. Afagyasztott cseresznye akár egy évig is jó marad a mélyhűtőben.

Hogyan fagyasztható a cseresznye?
A cseresznyét lefagyaszthatjuk maggal együtt, vagy anélkül is. Fotó: Pixabay

Lehetőség szerint a fagyasztáshoz válogassunk minél nagyobb szemeket, és győződjünk meg arról, hogy már kellően érettek. (Általános szabály: minél nagyobb és minél szebb a színe, annál édesebb, és lédúsabb az íze.)

1. lépés: Mossuk meg a cseresznyét hideg víz alatt.

2. lépés: Távolítsuk el a szárakat.

3. lépés: Magozzuk ki cseresznyét, ha nem a kiolvasztás után szeretnénk bajlódni vele. Időt spórolunk meg későbbre ezzel a lépéssel, de maggal együtt is lefagyasztható.

4. lépés: A cseresznyét helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, vagy tálcára, amekkora befér a fagyasztóba. Több tálcát tehetünk egymásra, azonban a cseresznyét egyetlen rétegben rendezzük a bélelt tálcára, lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze a szemek. Tegyük így a fagyasztóba addig, amíg alaposan nem dermednek meg. (Ez a lépés akkor fontos, ha később nem szeretnénk egyetlen tömbbé dermedve kivenni a fagyasztóból a cseresznyét, de egyébként kihagyható, és a gyümölcs természetesen mehet egyenesen a zacskóba is.)

6. lépés: Ha előzetesen betettük a tálcán a fagyasztóba a cseresznyét, akkor vegyük ki, és már mehetnek is zacskókba, tasakokba.  Tipp: minél kevesebb levegő marad a zacskóban, annál kevésbé szárad a cseresznye.

7. lépés: Helyezzük vissza a cseresznyét a fagyasztóba.