Cékla fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a cékla?

A cékla megfelelő előkészítés után könnyen lefagyasztható, és akár 12 hónapig is megőrzi frissességét a mélyhűtőben. Mutatjuk a lépéseket.

A fagyasztáshoz ideális a kisebb, gömbölyű, élénkvörös, zúzódások nélküli céklát választani.

Első lépésként vágjuk le a gyökereket, távolítsuk el a zöldeket, de úgy, hogy legalább 5 centit meghagyunk a gyökerekből, és 1-1,5 centit a szárakból. Mert ha ezt is levágjuk, a főzés során a cékla “elvérzik”; elveszti a tápértékét, a vitaminokat. Alaposan mossuk meg a zöldséget, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket.

Hogyan fagyasztható a cékla?
A cékla könnyen lefagyasztható, és hosszan megőrzi frissességét a mélyhűtőben. Fotó: Getty Images

Töltsünk vizet egy nagy edénybe, és forraljuk fel. Ha felforrt, tegyük bele a céklát, és alacsonyabb hőfokon, lassú tűzön főzzük. A kisebb céklákat 25-30 percig, a nagyobb céklát 45-50 perig szükséges főzni. Akkor lesz kész, amikor villával könnyen átszúrható a cékla. Ezután rögtön tegyük át egy hideg vizes -lehetőleg jégkockákkal teli – edénybe, hogy leállítsuk a főzési folyamatot. Hagyjuk néhány percig hűlni, majd amikor már nem forró, távolítsuk el héját.  Tipp: használjunk kesztyűt, hogy a színe ne fogja meg a kezünket.

Ha megpucoltuk a céklát, akkor vágjuk le a még megmaradt gyökeret és szárakat.

Ezt követően szeleteljük a kívánt méretre a céklát, terítsük egy sütőlappal bélelt tálcára, és tegyük be előfagyasztásra a mélyhűtőbe. Ez a lépés azért hasznos, mert később a céklaszeletek nem állnak össze egyetlen tömbbé. Miután a szeletek megdermedtek, már mehetnek is a zárható fagyasztótáskákba – a lehető legkevesebb levegő maradjon a tasakban -, és tegyük vissza a fagyasztóba.

A fagyasztott cékla korlátlan ideig felhasználható, de a frissességét igazán 12 hónapig őrzi meg, ajánlott ennyi időn belül elfogyasztani.