Apácatorna? Az micsoda?

Egy község Veszprém megyében.

 

apácatorna

A 8-as főút mentén található a Devecseri járásban Ajkától 23 kilométerre nyugatra. Közvetlen szomszédai északon Karakószörcsök, keleten Tüskevár.

Az első okleveles említése (Torna néven) 1317-ből származik, de feltehetően a 13. században alapították. A török hódoltság idején elpusztult, és a 18. század közepéig lakatlan volt. Benépesülése után nemesi falu lett. Apácatornának 1908 óta hívják. Nevét a Marcal folyó mellékvizéről, a Tornáról illetve a somlóvásárhelyi apácakolostorról kapta, amelynek egyik birtoka volt.

 

IF
Illusztráció: Kína egyik észak-keleti tartományában apácák “játék- és sportnapot” rendeznek a közösségi szellem erősítése érdekében. Nagyvállalati szóhasználattal “csapatépítőznek”.

 

 

Mikor van az őszi szünet 2023-ban? Illem: két férfi és két nő megy az étterembe, ki lép be először és ki lép be utoljára? Hogyan írjuk helyesen: csók vagy csok? Hogyan írjuk helyesen: Egyesült Államok vagy Egyesült államok? Mikor van Norbert névnap? Lukács családnév – mi az eredete, jelentése? Lichthóf, lichthof, lifthóf, lighthof, lifthoch, vagy hogyan kell írni? Mi a zambó szó jelentése? Hogyan írjuk helyesen: fojtani vagy folytani? Hogyan írjuk helyesen: csuszamlás vagy csúszamlás?