Alma fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető az alma?

Az alma fagyasztásának többféle módja van, attól függően, hogy később milyen formában szeretnénk felhasználni. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy  a fagyasztás megváltoztatja a gyümölcs állagát, így az alma a nyers fogyasztásra alkalmatlan lesz, különböző receptekben ugyanakkor kiválóan felhasználható.

Megfelelő előkészítéssel az almák több hónapig is bírják a fagyasztást, kiolvasztás után pedig nem lesznek szárazak, keserűek. 

Hogyan fagyasztható az alma?
Az almát fagyaszthatjuk egészben, szeletekben, vagy töltelékként is. Fotó: Pixabay

Egész alma fagyasztása

1. lépés: Alaposan mossuk meg az almákat.

2. lépés: Tegyük a gyümölcsöket egy akkora tálcára, amekkora befér a fagyasztóba. Miután az almák teljesen megdermedtek, tegyük át egy fagyasztózacskóba azokat, és mehetnek is vissza a mélyhűtőbe.  (Azért fontos az előfagyasztás, hogy később ne álljanak össze egyetlen tömbbé, hiszen úgy nehéz lenne tárolni és szétválasztani az almákat.)

Almaszeletek fagyasztása

1. lépés: Hámozzuk meg, magozzuk ki és szeleteljük az almákat a kívánt méretre.

2. lépés: A barnulás elkerülése érdekében az almaszeleteket a fagyasztás előtt mártsuk meg egy kevés citromlében.

3. lépés: Helyezzük a szeleteket egy rétegben egy akkora tálcára, amekkora befér a fagyasztóba. Ha megdermedtek, helyezzük az almaszeleteket fagyasztótasakokba. (Ez lépés a már fent említett okok miatt fontos, megakadályozza az almaszeletek összetapadását.) 

Amennyiben almatölteléket készítünk, azt is lefagyaszthatjuk. Megdermedésig érdemes egy tálkában előfagyasztani, majd azután tasakba, fagyasztózacskóba tenni. Tipp: egyes fűszerek fagyasztva nem őrzik meg aromájukat, ezért a tölteléket inkább közvetlenül a sütés előtt fűszerezzük.