„A jó pásztor nyírja a juhot, nem megnyúzza.” Ki mondta?

Tiberius császár.

 

birka

Sokak szerint a mondás Mária Terézia szájából hangzott el, annak kapcsán, hogy 1767. január 23-án kiadta ismert jobbágyrendeletét, amelyben a jobbágyi terheket szabályozta, hogy megvédvéje a jobbágyokat, illetve azok adózóképességét földesúri túlkapásokkal szemben. Azonban a források szerint az ő verziója így szólt: „etetni kell a juhot, hogy nyírni lehessen!”

Mária Terézia kézjegye

A mára nyírni kell a juhot, nem nyúzni” formára egyszerűsödött kinyilatkoztatás eredetije „boni pastoris esse tondere pecus, non deglubere” azaz „a jó pásztor nyírja a juhot, nem megnyúzza” volt, és Tiberius császárnak tulajdonítja Suetonius, az ókori róma híres történetírója. 

Tiberius császár

 

 

Nemes családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: strasbourgi vagy strassbourgi? Keresztrejtvény – 09.04. Hogyan írjuk helyesen: kerít vagy kerit? Hogyan írjuk helyesen: kommunikáció vagy komunikáció? Hogyan írjuk helyesen: kirúg vagy kirug? Hogyan írjuk helyesen: előreláthatólag vagy előre láthatólag? Hogyan írjuk helyesen: licenc vagy liszensz? Hogyan lesz ebből a számból 2000 – két gyufa megmozdításával? Keresztrejtvény – 16.01.01.