Agytorna 90. forduló

A fordulót 2016. február 9., 07:30-kor lezártuk.

 

Megfejtés:

szifilisz

 

NYERTESEINK:

Misi

Rella

 

 Gratulálunk a helyes megfejtésekhez, és köszönjük a játékot mindenkinek!

 

A hétvégére hoztunk nektek egy jó kis képrejtvényt! Ha kitalálod, hogy mire gondoltunk, Bubba párnát nyerhetsz. 

agytorna-90

 
Beküldési határidő:

2016. február 9. (kedd), 07:30

Ha nem jelenik meg a hozzászólásod, és szeretnéd tudni, hogy ez miért van, kérjük, olvasd el a szabályokat a kép alatt!

 

 

A JÁTÉK MENETE ÉS SZABÁLYAI

 • Ha tudod a megoldást, írd be hozzászólásként (itt, ennek az oldalnak az alján).
 • Fordulónként két játékos Bubba párnát nyer: a nyerteseket az összes helyes megfejtést beküldő játékos közül sorsoljuk ki véletlenszerűen.
 • A játékforduló lezárásáig nem jelennek meg azok a hozzászólások, amelyek a helyes megoldást tartalmazzák, vagy olyan szöveget, amely könnyen rávezethet a helyes megfejtésre. A többi hozzászólást némi átfutással megjelenítjük (az átfutás a moderálás miatt van). Tehát attól, hogy nem jelenik meg a megfejtésed, még nem lehetsz teljesen biztos benne, hogy hibátlan a megfejtésed. Figyelj a feladat kiírására (pl. hány szótagú szót várunk megfejtésként).
 • Ha több tipped is van a megfejtésre, írd be nyugodtan, mindet külön-külön hozzászólásként.
 • A helyes megfejtést tartalmazó hozzászólások a beküldési határidő után (játék zárása) jelennek meg. Ekkor látszani fog a beérkezési sorrendjük és időpontjuk is.
 • A nyertesek nevét ezen az oldalon és a Korábbi képrejtvények oldalunkon is közzétesszük a játék zárása után.

 

KORÁBBI JÁTÉKAINK ÉS NYERTESEINK

RÉSZLETES JÁTÉKSZABÁLY

 

Csatlakozz te is a Startlap Wiki Facebook táborához, klikk ide!

Wiki Kutya 2

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Agytorna 250. forduló Ötöslottó nyerőszámok 42. hét – 2015.10.17. Melyek voltak a 6. hét (február 2-8.) legolvasottabb hírei 2015-ben? November 16. – miről nevezetes? Sándor családnév – mi az eredete, jelentése? Keresztrejtvény – 16.08.24. Mikor van Kolos névnap? Hogyan írjuk helyesen: pocsolya vagy pocsoja? Ötöslottó 36. hét 2015.09.05 – nyerőszámok Március 20. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 570 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 1. Hát, ez a szifi szíven ütött…
  Sokféleképp láttam írni, halottam kiejteni, de így még nem. (Szkifi esetleg)
  Kedves rejtvénygyártók. Azért ne csak a saját nyakatekert logikátok mentén lehessen rejtvényt fejteni.
  A nyelvújításotokat nem itt kell népszerűsíteni – pláne, ha még rossz is!

 2. Ez a megfejtés hogyan jött ki??
  A sci-fi-ből hogyan lett szifi?
  kiejtés szerint: szájensz fiksn, nem?

 3. Letiltani valakit az igazáért lúzerség. Area hivatkozni hogy az ország fele rosszul ejt ki egy szót és az a helyes megfejtés, szintén kisstílü…

  1. @Kovács Sándor – Itt szívesen látjuk a véleményét, akárhányszor is szeretné leírni azt. Más fordulók hozzászólásai közé ugyanakkor nem fogjuk kiengedni a nem oda tartozó kommenteket.

 4. Ritkán játszottam, akkor is csak a játék kedvéért, de ennek is vége mert ettől már nem lehet lejjeb szerintem. (szifilisz-micsoda nyomorult és lehetetlen megfejtés..)

 5. Ja, és azt továbbra se értem, hogy a hozzászólásokat mi alapján válogatjátok. Gondolom, ami nem tetszik, nem jelenik meg…

 6. Újabb példa arra, hogy a Startlappal nem érdemes játszani. Nem tudom, hogy egy ilyen pitiáner ajándékon, mint egy párna, miért kell ilyen nyilvánvalóan csalni, de lelketek rajta. Ez már a sokadik rejtvény, amikor magyarázzátok a bizonyítványotokat, mert a megoldás értelmetlen.

 7. Ma wazze… Halkan kérdezem, hogy a bánatos krumpligyükerbe’ lett a “sci”- ből “szi”??? Ha Liszt Ferenc vezetéknevéből ki kellett vonni azt a “T”-t, akkor a kiejtett “szki”-ből miért nem kellett kivenni a “k”-t?? Logikátlan, elbaltázott feladvány ez is. Ajánlom a játékszervezők figyelmébe Grätzer József: Sicc című könyvét, abban egy egész fejezet a képrejtvényekről szól, ugyanis bárki találja ki ezeket a feladványokat, bőven van mit tanulnia. Úgy is mondhatnám: dilettáns. Ja, és a 89. feladványban nagyon tudták védeni a mundér becsületét a szervezők, most is ki lehetne állni ide azzal, hogy “Bocs, elbaxtam!” De hát ilyenkor lapítanak, mint az a bizonyos a fűben…

   1. Határeset… lehetne a nyúl is, mert ha ny=sz, és ú=a, akkor a beszédhibás megfejtő könnyedén kitalálhatja, hiszen számára az r=l. Szóval bármi megfejthető, ha az illető ugyanolyan hülye, mint a feladvány.

  1. @Kovács Sándor – Nem tudjuk, Ön mit értelmezett így, de nem kellett a “mundér becsületét” védenünk, egyszerűen felhívtuk néhány játékosunk figyelmét egy tévedésre. Ön most abban téved, hogy a sci-fi “hivatalos”, “szabályos” kiejtése “szki-fi”, pedig a sci-fi kiejtése “szki-fi” v. “szci-fi” (Osiris helyesírási szótár). Az ország jelentős része viszont “szifinek” mondja, mert sokkal egyszerűbb, mint “sz”-t és “c”-t mondani egymás után. És ez nekünk elég is, mert a cél itt nem az, hogy kiderítsük, ki tudja megnézni a Wikipédián, hogy mi a “szabályos” kiejtése a sci-fi kifejezésnek. Ezt a játékot azoknak ajánljuk, akik nem a szokványos sablonok, szabályok szerint működő feladványokat szeretik, hanem élvezik, hogy ki kell lépni a megszokott keretek közül. Azt el kell ismernünk, hogy ez a szokásosnál is nehezebb feladvány volt, ezért külön örülünk, hogy jelentős számban érkeztek megfejtések. Köszönjük, a Grätzer-féle könyv tényleg jópofa, de ez nem “az” a játék.

   1. Azért kicsit vissza lehetne venni!
    Milyen érv az, hogy az ország jelentős része szifinek mondja? Hol? Maguk nyelvkutatók és a lakosság teljes körét lefedő vizsgálatban ezt kimutatták? Nem. Sőt, én még csak szkifinek, nagy ritkán szcifinek hallottam, ezt is indokolja a mi kiejtési-leírási szokásunk. Eggyet, egésség, fijú -ezekre így alapoznák a képrejtvényt? Ez nem volt korrekt feladvány. Egy nagyon rossz és buta feladvány volt. El kell fogadni a kritikát, azzal, hogy az anyjukba küldik a hőbörgőket magukat minősítik. Főleg, hogy az ide látogató emberek jókedvből, játszani jönnek. Most párat elveszítettek közülük.

    1. @Katicamatrica – Ha jól értjük a felvetését az “eggyet” és “egésség” példákkal, akkor a válaszunk az, hogy igen, elképzelhető olyan feladvány, amiben egy szó kiejtés szerinti alakját kell felhasználni a megoldáshoz és nem a leírtat.
     (Igen, a sci-fit sokan (érthető módon) “szifinek” mondják, ahogyan az adj és fonj szavakat is “aggy”-nak és “fonny”-nak. Gyakori nyelvi jelenség, aminek az oka, hogy folyamatosabb beszédkor nem áll rendelkezésre elég idő több mássalhangzó alapos megformázására, és a beszélt nyelv “egyszerűsíti magát”. Zárójel bezárva.)
     “Nagyon rossz” és “buta” feladvány? Akkor a több tucat megfejtő is buta, ostoba?
     “Anyjukba küldeni” a hőbörgőket? Nem keverte össze a válaszunkat véletlenül a hozzászólással, amire reagáltunk? Abban tényleg elküldtek valakit, nekünk nem szokásunk. Ön szerint tényleg az volt a kulturált megnyilvánulás, a mienk az “anyjába küldés”? Akkor kicsit másképp látjuk a világot. Ami egyáltalán nem baj, persze.

   2. @wiki@startlap.hu… Komolyan az a magyarázat a félresikerült feladványra, hogy az ország fele rosszul ejti ki a sci-fi kifejezést??? És az számít helyes megfejtésnek, erősítve bennük a helytelen kiejtést? Ám legyen… de innentől kezdve nem képrejtvényként nevezzék meg a feladványt, hanem gondolatolvasási próbának. És ha már az a cél, hogy ne a Wikipédiából okosodjon az egyszeri játékos, akkor illő lenne olyan “mi/ki van a képen” feladványokat feladni, amit nem lehet 3 másodperc alatt elintézni egy jobb egérgomb+kép keresése ezzel: Google funkcióval. Egy normális játék szórakoztat és ami nagyon fontos, tanít! Az önök játéka fantáziamentes, a rossz beidegződéseket erősít, és gyakori rövidsége miatt nem is szórakoztat. Továbbra is játszani fogok, és továbbra is fel fogom hívni a figyelmet a feladványok szarvashibáira. Most sikerült kierőszakolni a választ, bár az csak megerősítette bennem azt, hogy dilettánsokkal van dolgom. Tessék egy kicsit fejlődni… de jó irányba! Ajánlanám mindjárt a Magyar helyesírás szabályai c. könyvet. Hasznos.

    1. @yegenye – Köszönjük, hogy újra megosztotta velünk a véleményét. A felvetéseire már válaszoltunk. Örülünk, hogy a játék által keltett rossz érzések és csalódás ellenére a jövőben is számíthatunk észrevételeire.

   3. Ez a magyarázat olyan rossz, mint a rejtvény maga. Vajon ki végzett felmérést, hogy az ország nagyrésze hogyan ejti a sci-fi-t?
    Egy rejtvény esetében az a minimum, hogy a szótárakban, mérvadó publikációkban foglalt, vagyis elfogadott szóalakokból, kiejtésmódokból induljon ki. (Vagy írják oda, hogy a rejtvénykészítő szerinti kiejtés figyelembevételével)
    Egyébként már Mao is megmondta: ami nem megy, ne erőltessük.

  2. Kedves Sándor!
   A “sci” helyes kiejtése “szi” mivel az angol science-fiction szavakból ered (szájensz fiksön) és ha nézett már eredeti nyelven filmet vagy sorozatot (itt most konkrétan az Agymenők című jut eszembe) amiben hallható eredeti nyelven ki mondva a sci-fi és azt bizony szi-fi-nek mondják!

 8. Lányok!
  Kiváncsi voltam hogy másztok ki ebből,mert látható volt hogy csak rosszul lehet megfejteni.Bizony egy kicsit véres a torka.Túl azon amit Kerekzsemle felrótt,szerintem két(három,bár nem értem Lisztnek miért kellett alientest?)űrlény képe még nem scifi,mert az egy epikus műfaj,egy történet.A “T” betűt áthúzni illik,a mínusz jel nem egyértelmű.A legszebb,hogy van megfejtő,akivel nagyon egy rugóra jár az agyatok.

 9. Azt meg megjegyzem, ha keprejtvenybe beletuszkoltok ket darab alien-et/idegent az nem azonos a science fiction (sci-fi) Tudomanyos-Fantasztikus-al. Mert a ket aliens nem azonos a science-vel, vagyis a ket idegen nem azonos a tudomanyos-al!
  Errol ennyit!

 10. Hogy is lett ebből szifilisz????????

  A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából:

  A sci-fi az angol: science fiction kifejezés rövidítése (ejtsd: szki-fi v. szci-fi).

  Mi az a szkifilisz, vagy szcifilisz?

 11. Csak azt szeretnem kerdezni es remelhetoleg kapok valaszt, habar itt sosem lehet tudni! Az altalam bekuldott megfejtes:

  Loser szerint:
  2016-02-05 – 07:53
  Liszt Ferenc, etűdök
  Miert volt vegig “MODERACIO ALATT”?????

  Meg a kozeleben sincs a “SZIFILISZ”-hez!
  Pomt az ilyen dolgok miatt erzik a jatekosok atveresnek az egesz jatekot!

  Igy akinek moderacio alatt van a megfejtese, nem kuld mas megfejtest, mert a moderacioval at van verve, azt hiszi, higy kitalalta!

  A masik, hogy szamtalan esetben a megfejtesnel ragaszkodtok a pontos kifejezeshez, de itt, nem az elso esetben tortenik, hogy nem szamit jelen esetunkben a “SCI/SZI”! Szoval gratulalok!

 12. Liszt Ferenc nevét egy ilyen szóba belekeverni erőltetett és ízléstelen! Nem beszélve arról, hogy maga a szó sem helyes! Nem “szifi..”, hanem “sci-fi”

 13. Lisz és az UFÓ-k tágra nyitott szemmel …nézik az új Star Wars film plakátját.
  …hallgatják az új CSOK feltételeket.
  …figyelik a termőföld árveréseket.
  …számolják a krétát az általános iskolában.

 14. Nem, nem 1981-ből származik az autó. A Toyota Crown és a Crown Comfort, a nyújtott tengelytávú változat, máig gyártásban van

 15. Én megmondtam, hogy a PATAKIÉRT küldtek. Annak 4 kereke hiányzik, ennek csak egy T-je.

 16. Miert nincs itt a hozzaszolasom tegnap reggel ota?? Masoke ott van, akik sokkal kesobb szoltak hozza.

  1. Mert valószínűleg helyes a megoldás. Csak a helytelen megoldásokat jelenítik meg a forduló lezárásáig.

 17. Bírom, amikor a képrejtvényeket (feladványokat, you know) olyan jellegű feladatként kezelik az emberek, amelyeknél frappáns címet kel adni a képnek 😀 [És a felvetések még csak nem is frappánsak 🙁 ]

 18. Ejha, de hamar el lett távolítva a levelem, melyben rávilágítottam,hogy nem túl korrekt ez a játék!
  Tisztelt WIKI! Személyes e-mail címemre is elfogadnék magyarázatot, nem muszáj
  nyilvánosan!
  Üdv: István

 19. Kedves ” Wiki!”
  Ez csak egy játék, tehát minden játékos elvárná, hogy a fair play érvényesüljön,és nem “beugratásra” és magyarázkodásra számítunk.
  Abból van elég a mindennapokban. A 19 holdra szállt űrhajós közül trükközés nélkül is nehéz volt a megfejtés,és az előző kritikák is érthetőek. De azért szórakoztató!
  Köszönöm!

 20. Megjegyzés az előző fordulóhoz.
  A helyesen feltett kérdés a kik vannak a képen lett volna .

  1. @rteri – Köszönjük! De nem értünk egyet (ami nem baj). Egyrészt mert akkor nem lett volna sok gondolkoznivaló, pedig – mint régi játékosunk, Ön is tudja, hogy – ez a játék épp a gondolkodásról próbál szólni. Másrészt vissza tudom fordítani a felvetést: nem a kérdés volt rossz, hanem a válaszok. Mert ha észrevették volna a kérdést (a játék zárása után) hibásnak tartó játékosok, hogy a képen két személy látható, akkor a helyes válasz ez lett volna: “Hibás a kérdés, mert a képen két ember látható, Aldrin és Armstrong”. Erre egyébként volt is példa, és szerencsére elég sok megfejtés is érkezett.

 21. Az előző rejtvényben miért nem azt kérdezték, hogy kik vannak a képen. Ez így nagyon félrevezető volt. Azt hittem, hogy egy embert kell megnevezni, így csak Neil Amstrong nevét írtam be.

  1. Kedves lewega! Értjük a kérdést, a válaszunk pedig az, hogy ezt egy olyan játéknak szánjuk, ami elgondolkodtatja az embereket, tehát nem árt számítani rá, hogy egy kérdés “beugratós”. Ha szájába rágjuk a játékosoknak, hogy több nevet várunk, semmi gondolkoznivaló, vagy szemfülesség nem kellett volna a megfejtéshez. Tehát pont az volt a lényeg ebben a fordulóban, hogy kiszúrják, hogy itt több ember látható a képen: aki kiszúrta, hogy a képen két ember látható, ezt is válaszolhatta volna, ha pontos akart lenni: “A képen nem egy, hanem két ember látható: Armstrong és Aldrin”, vagy “Hibás a kérdés, mert a képen két ember látható, Aldrin és Armstrong”. Erre egyébként volt is példa, és elég sok megfejtés is érkezett.

 22. szifilisz (szilvi megoldása alapján)remélem nem ez a megoldás, elég durva lenne. Szegény Liszt forog a sírjában…..

 23. A kérdés igy szólt KI VAN A KÉPEN, akkor miért két ember volt a helyes megoldás .Ez igy nem igazán fair.

 24. Gukcsó Zsuzsa igaz, én megszavazok Neked egy Bubba párnát!…
  Én már nem is a “nyereményért” játszom, csak a magam szórakoztatására….Mindenkinek legyen szép napja!….:)

  1. Köszönöm 🙂 már én sem azért játszom . Bubba párna neked is jár :: Szép napot mindenkinek !

 25. Hát ez már egy kicsit szemtelenség !! Az előzö játékban azt kérdezték : KI van a képen , nem azt hogy kik vannak !!!! Kettő nem ugyan az !!!

  1. Pont erre gondoltam! Ilyen pontatlanság mellett igazuk van azoknak, akik hülyeségeket válaszolnak, mert úgyis mindegy!

    1. Van parna, en evekkel ezelott nyertem is, Mivel nagyon rongyos mar, elkezdtem gyujteni a pontot a bubba kerdeseken, de ott 3000 pont kell erte es kicsit kevesebb mint 1700 pontot kell meg gyujtenem hozza, az kb 2 ev! lol

  2. Kedves Gukcsó Zsuzsa! Értjük a panaszát, a válaszunk pedig az, hogy ezt egy olyan játéknak szánjuk, ami elgondolkodtatja az embereket, tehát nem árt számítani rá, hogy egy kérdés “beugratós”. Ön is viszonylag régi játékosunk, (simon lola meg már a kezdetektől itt van, és játszik), biztosan tapasztalták már, hogy némely feladvány megoldásához el kell az embernek engednie a fantáziáját, és a sablonos megközelítés nem működik. Ha szájába rágjuk a játékosoknak, hogy több nevet várunk, semmi gondolkoznivaló, vagy szemfülesség nem kellett volna a megfejtéshez. Tehát pont az volt a lényeg ebben a fordulóban, hogy kiszúrják, hogy itt több ember látható a képen: aki kiszúrta, hogy a képen két ember látható, ezt is válaszolhatta volna, ha pontos akart lenni: “A képen nem egy, hanem két ember látható: Armstrong és Aldrin”, vagy “Hibás a kérdés, mert a képen két ember látható, Aldrin és Armstrong”. Erre egyébként volt is példa, és sok pontos megfejtés érkezett. Remélem, nem veszi szemtelenségnek, de a helyzet az, hogy rossz kérdésről itt nem beszélhetünk, csak pontatlan válaszokról 🙂

   1. Na én rájöttem, hogy itt ketten vannak és még emlékszem is rájuk, nem vagyok fiatal. De akkor miért is nem volt jó az “Edwin Aldrin és Neil Armstrong” Válasz?
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Edwin_Aldrin
    Hogy lehet több jó válasz, ha más által már beírt választ nem engedi beírni?
    A Moszkva téri esetem: Nem engedte beírni a Széll Kálmán teret, mert már valaki írta. Gondoltam, hiszen ez akkor még Moszkva tér volt, így beírtam. Nem nyert, a helyes megoldás: “Széll Kálmán tér (Moszkva tér)”
    Több mint viccesek a jó megoldások!!!

   2. Ez csak magyarázkodás kedves Wiki ! Ha azt kérdezik “ki van a képen” akkor 1 embert kell megnevezni , ha azt h kik akkor kell 2 megnevezni !Ha “ki van a képen ” a kérdés na akkor lehet agyalni h menyik személyre gondoltak ! És akkor lehet megnevezni mind a kettőt !!!! A józan paraszti ész ezt diktálja ! Köszönöm !

  3. Ott volt a tukorkep,a skafanderon, de az also ember aki a holdra lepett az Armstrong volt en csak ot irtam! De most reggel ota moderalasra var a mostani megfejtesem. Maskor is volt ilyen es akkor a vehleges megfejtesnek a kozeleben sem volt az amit en irtam! Nem jo ez a rendszer, hogy moderalas, mert ha nem jo a valasz nem lehet javitani! Moderalas helyett inkabb azt kellene irni, hogy jo a valasz! Az korrekt lenne!

 26. A moszkva ternel is felre vezetes vot. Az volt a keres A kepen melyikteret latjuk. Nem az ,hogy most mi.En meg adtam kulon is a Moszkva teret meg azt is ,hogy Moszkva ter jelenleg Szel Kalman ter.Miert verik at az embereket!?