Agytorna 88. forduló

A fordulót 2016. február 2., 07:30-kor lezártuk.

 

Megfejtés:

Széll Kálmán tér (Moszkva tér)

 

NYERTESEINK:

Don

szuszi

 

 Gratulálunk a helyes megfejtésekhez, és köszönjük a játékot mindenkinek!

 

Hol járunk? Ha kitalálod, hogy mely közterület látható a fotón, Bubba párnát nyerhetsz. 

agytorna-88
 
Beküldési határidő:

2016. február 2. (kedd), 07:30

Ha nem jelenik meg a hozzászólásod, és szeretnéd tudni, hogy ez miért van, kérjük, olvasd el a szabályokat a kép alatt!

 

 

A JÁTÉK MENETE ÉS SZABÁLYAI

 • Ha tudod a megoldást, írd be hozzászólásként (itt, ennek az oldalnak az alján).
 • Fordulónként két játékos Bubba párnát nyer: a nyerteseket az összes helyes megfejtést beküldő játékos közül sorsoljuk ki véletlenszerűen.
 • A játékforduló lezárásáig nem jelennek meg azok a hozzászólások, amelyek a helyes megoldást tartalmazzák, vagy olyan szöveget, amely könnyen rávezethet a helyes megfejtésre. A többi hozzászólást némi átfutással megjelenítjük (az átfutás a moderálás miatt van). Tehát attól, hogy nem jelenik meg a megfejtésed, még nem lehetsz teljesen biztos benne, hogy hibátlan a megfejtésed. Figyelj a feladat kiírására (pl. hány szótagú szót várunk megfejtésként).
 • Ha több tipped is van a megfejtésre, írd be nyugodtan, mindet külön-külön hozzászólásként.
 • A helyes megfejtést tartalmazó hozzászólások a beküldési határidő után (játék zárása) jelennek meg. Ekkor látszani fog a beérkezési sorrendjük és időpontjuk is.
 • A nyertesek nevét ezen az oldalon és a Korábbi képrejtvények oldalunkon is közzétesszük a játék zárása után.

 

KORÁBBI JÁTÉKAINK ÉS NYERTESEINK

RÉSZLETES JÁTÉKSZABÁLY

 

Csatlakozz te is a Startlap Wiki Facebook táborához, klikk ide!

Wiki Kutya 2

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: lakos vagy lakós? Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 16.07.17. Hogyan írjuk helyesen: csúfos vagy csuffos? Hogyan írjuk helyesen: csokis vagy csokís? Hogyan írjuk helyesen: nem is tudtam vagy nemis tudtam? HELYSÉG vagy HELYISÉG? Hogyan írjuk helyesen: pulóver vagy pullóver? Mit ünneplünk augusztus 20-án? Mikor van Paszkál névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1926 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 1. A kép az 50-es évek elején készült, kb. 1952-53-ban. Akkor már a tér a Moszkva nevet viselte.
  Szerintem ez a helyes megfejtés a “hol járunk?” -ra.
  ÉS NEM AZ AMIT KIÍRTAK !!

 2. A Széll Kálmán téri megfejtést én is beküldtem.
  Szándékosan nem írtam Moszkva tér elnevezést, mert a kép elkészülte idején akkor is (még) Széll Kálmán tér volt a neve. A híres “Kalef”. A párna nem érdekel, de elvártam volna, hogy a helyes megfejtők között tüntessék fel a nevemet.

 3. A hatvanas években Moszkva térnek hívták. Mivel a kép akkor készült, az a tér, amit ábrázol, nem lehet Széll Kálmán tér. Utóbbi nem így néz ki. …játszom ezt a játékot, de csak a bosszankodás jut, mert néha bődületes hülyeségeket “alkotnak” a játékmesterek…

 4. Gratulálok a nyerteseknek. Sajnos hiába volt jó a megfejtésem, Fortuna mindig elkerül mindenhol. 🙁

 5. Moszkva tér. A kép 1952-55 között készülhetett. 1951-től volt Moszkva tér a neve, amikor a kép készült. 1951-ig, és 2011-től Széll Kálmán tér a neve. Szleng nevén:”Kalef”. (Tudom! Rendszer-moderáció…)

 6. Moszkva tér az 1950-es évek végén az
  1960-as évek elején.
  jelenleg Széll Kálmán tér

 7. Szerintem ez kb 1930 körül a Gödör majd Moszkva tér és most Széll kálmán tér néven ismerhetjük!

 8. Budapest Moszkva tér, vagy ahogy előtte hívták van egy azonosító jel ami most is ott van a lépcsőlejáró.

 9. Moszkva tér – mai nevén Széll Kálmán tér.
  51 évig minden nap elő fordultam ott,mert
  Hidegkúton laktam.

 10. Hozzászólásom moderálás alatt, ezek szerint jó a megfejtésem. Utána néztem, de jó eltaláltam. 🙂

 11. A Széll Kálmán tér (1951 és 2011 között: Moszkva tér, régi divatos becenevén Kalef) Budapest és a budai oldal egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja.

 12. Moszkva tér
  1929-1951 Széll Kálmán tér, 1951-2011. Moszkva tér, 25011-től ismét Széll Kálmán tér,

 13. Amikor a kép készült Moszkva tér. 2011-től visszakapta régi nevét, igy jelenleg Széll Kálmán tér

 14. A Moszkva tér, ma Széll Kálmán tér látható a képen, a Várfok utca felől fotózva. A kép előterében a 6-os villamos, itt volt az egyik végállomása.

 15. Kalef!!! Ha valaki nem ismeri a Kalefet, annak akkor a a Kalef megbevezés is egy rejtvény. A válaszokban egyébként van helyes megfejtés. A Kalefet nem a helyi nevén irja és még egy jelzővel kiegészíti. Úgyhogy érvénytelen az egész!

 16. A mai Széll Kálmán tér környékén a 19. század második felében még agyagbánya működött, majd ennek területén egy kis tó alakult ki, amelyet telente korcsolyázásra használtak. A 20. század elején egy valódi sportközpont jött itt létre, a tó mellett csarnok és teniszpálya is létesült. Az első világháborút követő évtized közepén készült el Sándy Gyula építész tervei szerintA név nélküli terület sokáig a Gödör névre hallgatott, majd a Postapalota megépítése után, 1929-ben nevezték el az ország egykori miniszterelnöke után Széll Kálmán térnek. Nagyjából egy évtized múlva indult meg a forgalmi csomópont kiépítése, az 1951-ben Moszkva térre átkeresztelt terület azóta Buda egyik legforgalmasabb helye.

 17. MOSZKVA TÉR. A kép előterében a két villamosszerelvény viszonylatjelző tábláján jól látszik a 6-os, ill. a 63-as szám. A 6-os viszonylatnak ezen a téren van (és volt is)ill. a 63-asnak (mely azóta megszűnt) pedig itt volt az egyik végállomása. A kép jobbszélén fentről kb. a harmadánál-negyedénél látható egy, a képbe “belógó” erkélyszerű “platform”, függőleges vasrudakból álló korláttal. Ez annak a gyalogoshídnak a része, mely a Várfok u. magasabban fekvő részéből vezett a térre, és amelyről lépcsőn lehetett lejutni a lejjebb fekvő térre. (A hidat a Széll Kálmán tér átépítése kapcsán nemrég bontották le.) A kép még a 2-es metró előtti időkből származik, mert a metróállomás épülete még nem épült meg.

  1. A játékforduló lezárásáig nem jelennek meg azok a hozzászólások, amelyek a helyes megoldást tartalmazzák, vagy olyan szöveget, amely könnyen rávezethet a helyes megfejtésre. A többi hozzászólást némi átfutással megjelenítjük (az átfutás a moderálás miatt van). Tehát attól, hogy nem jelenik meg a megfejtésed, még nem lehetsz teljesen biztos benne, hogy hibátlan a megfejtésed.

  1. mai széll kálmán tér …de a kép 1952.körüli így akkor moszkva tér volt a neve.

 18. Már korábban is megírtam a helyes választ, többször is, másként megfogalmazva !!! – azokat a beírásokat nem találom !

  1. Olvasd el fent a játék menetét és szabályzatát és megtudod miért nem jelenik meg a hozzászólásod! Biztos mert helyes! A helyes vagy ahhoz közeli hozzászólások a játék lezárásig nem jelennek meg!!

   1. A fényk ép a moszkvateret ábrázolja kb.50-s évekből. Amikor a 63-s villamos járt a János-korház és a Nagyvárad tér között valmint a tér közepéről indult az 56-s és az 59-s villamos. Az 56-s a Hüvösvölgybe, az 59-s Zúgligetbe közlekedett.

 19. Moszkva tér, ami a mai Széll Kálmán tér.
  De a Moszkva tér elnevezés előtt is Széll Kálmán tér volt.

 20. Moszkva tér. (Tudom, rendszer-moderációra kell várnom!!!!) 1951-től volt Moszkva tér, korábban, és most is Széll Kálmán tér a neve.

 21. Az ötvenes évek első felében az akkori Moszkva téren. A képen alul kivehető az éppen megforduló 6-os villamos. Kép közepén a forduló körben a Hűvösvölgybe közlekedő 56-os és a Zugligetbe járó 58-as villamosok végállomása volt.