Agytorna 127. forduló

A fordulót 2016. június 17., 07:30-kor lezártuk.

 

Megfejtés:

AZ UTOLSÓ/AZ ERDEI CSIPERKE, MERT AZ EHETŐ/NEM MÉRGEZŐ.

 

NYERTESEINK:

Buzderné Kovács Mária

Nagyné Maros Gabriella

 

 Gratulálunk a helyes megfejtésekhez, és köszönjük a játékot mindenkinek!

Melyik a kakukktojás és miért? Ha kitalálod, Bubba párnát nyerhetsz.

Figyelem! Csak azt fogadjuk el helyes válasznak, amiben pontos indoklást is kapunk.

Az összes tippet (helyes és helytelen) moderáció alatt tartjuk a játék végéig.

* A játékszabály a kép alatt olvasható. *

agytorna-127
 
Beküldési határidő:

2016. június 17. (péntek), 07:30

 

A JÁTÉK MENETE ÉS SZABÁLYAI RÖVIDEN

 • Ha tudod a megoldást, írd be hozzászólásként (itt, ennek az oldalnak az alján).
 • Fordulónként két játékos Bubba párnát nyer: a nyerteseket az összes helyes megfejtést beküldő játékos közül sorsoljuk ki véletlenszerűen.
 • A játékforduló lezárásáig nem jelennek meg azok a hozzászólások, amelyek a helyes megoldást tartalmazzák, vagy olyan szöveget, amely könnyen rávezethet a helyes megfejtésre. A többi hozzászólást némi átfutással megjelenítjük (az átfutás a moderálás miatt van). Tehát attól, hogy nem jelenik meg a megfejtésed, még nem lehetsz teljesen biztos benne, hogy hibátlan a megfejtésed. Figyelj a feladat kiírására (pl. hány szótagú szót várunk megfejtésként).
 • Ha több tipped is van a megfejtésre, írd be nyugodtan, mindet külön-külön hozzászólásként.
 • A helyes megfejtést tartalmazó hozzászólások a beküldési határidő után (játék zárása) jelennek meg. Ekkor látszani fog a beérkezési sorrendjük és időpontjuk is.
 • Kérjük, ne próbáld elrontani mások játékát azzal, hogy a moderálást kijátszva a helyes megfejtésre rávezető hozzászólásokat írsz. Az ilyen játékosokat kizárjuk, és a következő fordulókban sem vehetnek részt.
 • Az építő jellegű kritikákat, észrevételeket, javaslatokat, kérdéseket, ne hozzászólásként írd be, mert ezeket töröljük. Az ilyen üzeneteket is várjuk tisztelettel, és a a “Jobban tudom!” linkre kattintva juttathatod el hozzánk (az olvasó kutya alatt kicsivel jobbra).
 • A másokat sértő, gyalázkodó, rosszindulatú, obszcén hozzászólások beküldőit külön értesítés nélkül töröljük.
 • A nyertesek nevét ezen az oldalon és a Korábbi játékaink és nyerteseink oldalunkon is közzétesszük a játék zárása után.

 

KORÁBBI JÁTÉKAINK ÉS NYERTESEINK

A JÁTÉK RÉSZLETES SZABÁLYZATA A KÖVETKEZŐ OLDALRÓL ÉRHETŐ EL

 

Csatlakozz te is a Startlap Wiki Facebook táborához, klikk ide!

Wiki Kutya 2

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.11.22. Keresztrejtvény – 16.07.24. Mikor van Paula névnap? Hogyan írjuk helyesen: hagyja vagy haggya? Agytorna 24. forduló: képrejtvény! Hogyan írjuk helyesen: anyja vagy annya? Mikor van Egon névnap? December 30. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: billentyű vagy billentyü? 2015. január 10. munkanap vagy szabadnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 457 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 1. Szép napot Kívánok!
  Szerintem a 3 kép a kakukktojás,mert az ehető gomba.Míg az 1-es,illetve 2 képen mérges gomba van.
  Üdvözlettel Szabóné Ildikó

 2. A jobb oldali a kakukktojás, mert az ehető gomba (talán erdei csiperke), a légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező.

 3. A harmadik gomba a kakukk tojás.
  Az első képen a LÉGYÖLŐ GALOCA látható, ami a legmérgezőbb, leg veszélyesebb gombák közé való.
  A második képen a HÁNYTATÓ GALAMBGOMBA látható, ami kisebb fokú mérgezést okoz, de erős hányást, hasmenést, és akár halált is okozhat.
  A harmadik képen az ERDEI BARNA CSIPERKE gomba látható. Nagyon finom ízű, ehető gomba.

 4. A 3., az erdei csiperke, mert az ehető gomba, míg a légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező.

 5. A 3., az erdei csiperke, mert az ehető gomba, míg a légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező.

 6. A 3., az erdei csiperke, mert az ehető gomba, míg a légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező.

 7. A 3., az erdei csiperke, mert az ehető gomba, míg a légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező.

 8. A 3., az erdei csiperke, mert az ehető gomba, míg a légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező.

 9. A 3., az erdei csiperke, mert az ehető gomba, míg a légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező.

 10. A 3., az erdei csiperke, mert az ehető gomba, míg a légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező.

 11. A 3., az erdei csiperke, mert az ehető gomba, míg a légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező.

 12. A 2., a hánytató galambgomba, mert az a galambgomba alkatúak rendjébe tartozik, míg a légyölő galóca és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe.

 13. A 2., a hánytató galambgomba, mert az a galambgomba alkatúak rendjébe tartozik, míg a légyölő galóca és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe.

 14. A 2., a hánytató galambgomba, mert az a galambgomba alkatúak rendjébe tartozik, míg a légyölő galóca és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe.

 15. A 2., a hánytató galambgomba, mert az a galambgomba alkatúak rendjébe tartozik, míg a légyölő galóca és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe.

 16. A 2., a hánytató galambgomba, mert az a galambgomba alkatúak rendjébe tartozik, míg a légyölő galóca és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe.

 17. A 2., a hánytató galambgomba, mert az a galambgomba alkatúak rendjébe tartozik, míg a légyölő galóca és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe.

 18. A 2., a hánytató galambgomba, mert az a galambgomba alkatúak rendjébe tartozik, míg a légyölő galóca és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe.

 19. A 2., a hánytató galambgomba, mert az a galambgomba alkatúak rendjébe tartozik, míg a légyölő galóca és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe.

 20. A harmadik kép a kakukktojás , mert az ehető 20 perces hőkezelés után.Ő a Piruló galóca. A másik kettő a Légyülő galóca ,talán Hánytató galmbgomba a kisebbik, ami mérgező

 21. A megfejtés az erdei csiperke.

  A légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező az erdei csiperke ehető gomba.

  Másik megoldás: az erdei csiperke nevében nem szerepel állatnév.

 22. Az első kép a kakukk tojás a piruló galóca, a másik két gomba nem galóca, ha jók a képek akkor galamb gombák, a piruló galóca szine és gallérja alapján és a bocskora alapján is kakukk tojás, amik a galóca jelleget meghatározzák elsődlegesen. A gombákat látni kéne valójában, és akkor több megoldást is lehetne még írni, pl lehet a középső gomba is kakukk tojás mert a két szélső ehető, a középső, nem ehető, nem jó izű. Ezen fotók nem pótolják a személyes szemrevételezést, vigyázni kell a gombák megítélése terén.

 23. A 3. képen lévő erdei csiperke nem mérgező gomba, ezért ez a kakukktojás. Az 1. képen lévő légyölő galóca és a 2. hánytató galambgomba mérgező gombák.

 24. A két szélső a galócák csoportjába tartozik. A középső pedig galambgomba

 25. Az erdei csiperke ehető étkezési gomba , a légyölő galóca és a hánytató galambgomba pedig mérgező.

 26. Az első képen egy súlyosan mérgező légyölő galóca látható. A másodikon egy piros hátú galamb gomba, ami ehető, és a harmadikon egy barna erdei csiperke, ami szintén ehető. Az első kép a kakukk tojás mert az mérgező gomba, mig a másik kettőt meg lehet enni.

 27. A fehér pöttyös kalapú, amely a mérgező légyölő galóca. A másik kettő ehető gomba.

 28. Az első két gomba mérgező.a légyölő galóca és a hánytató galambgomba .A barna érdestinóru gomba a kakukk tojás , ez nem mérgező gomba.

 29. A jobb oldali képen látható gomba a kakukktojás, mert az ehető gomba a másik kettő pedig nem.

 30. Mindegyik galóca,de a középső császárgomba ehető, a két szélső pedig mérgező.

 31. A jobboldali, ami nem piros. Mindhárom mérgező gomba, az első Légyölő galóca, a második Hánytató galambgomba, míg a harmadik gyilkos galóca. Az első kettőben állatnév található.

 32. Az első és második mérges gomba / légyölő galóca, és hánytató galambgomba, a harmadik a kakukktojás, a cafrangos galóca ehető

 33. Az első légyölő galóca, a harmadik cafrangos galóca, a kakukktojás a középső, az hánytató galambgomba

 34. Az első képen látható gyilkos galóca a kakukktojás, mert ez mérgező gomba, a másik kettő nem mérgező, ehető gombafaj.

 35. Kakukktojás a hánytató galambgomba, mert az nem a kalapos gombák rendjébe tartozik, mint a másik kettő(légyölő galóca és az erdei csiperke), hanem a galambgomba alkatúak rendjéhez.

 36. A barna színű,mert az erdei csiperke és ehető.A másik kettő légyölő galóca és mérgező.

 37. A középső a kakukktojás, mert az ehető császár gomba, az első a légyölő galóca, közepesen mérgező, a harmadik a gyilkos galóca, erősen mérgező

 38. Első és második képen Légyölő galóca van.
  Harmadik képen pedig a Gyilkos galóca látható.
  Kakukktojás:3. kép Gyilkos galóca

 39. Az első képen látható gomba, a légyölő galóca mérgező, a másik kettő nem.Tehát az első a kakukktojás.

 40. LÉGYÖLŐ—KAKUKKTOJÁS—MÉRGEZŐ GOMBÁK CSOPORTJÁBA VALÓ.A 2-KÉPEN.!!!1-es és 3-as képen,pedig az EHETŐ– piros csésze gomba,és az (erdei) csiperke.

 41. ,,KAKUKKTOJÁS,,LÉGYÖLŐ GOMBA, MERT MÉRGEZŐ! A2-ES KÉPEN.!Az 1-es,piros csésze gomba,és a 3-képen az erdei csiperke, EHETŐ GOMBÁK, OSZTÁLYÁBA TARTOZIK.

 42. Az első kép vagyis a légyölő galóca, mert egyedül az mérgező a 3 gomba közül. 🙂

 43. A baloldali légyölő galóca, a középső hánytató galambgomba, a jobb erdei csiperke. Ez a kakukktojás, mert csak ez ehető.

 44. Gombászásból nem vagyok jó , szerintem az 1. es kép a kakukktojás az mérgező , többi ehető

 45. A negyedik megoldás: a középső gomba kalapja sima, a két szélsőnek pedig szakadozott, a burok maradványai rajta vannak. Ekkor a középső a kakukktojás. Ennyi. Még agyalhatnék, de most elég lesz.

 46. Harmadik megoldás: az elsőnek (gyilkos galóca) van gallérja, a másik kettőnek nincs (legalább is nem látható). Ekkor ismét az első a kakukktojás.

 47. Második megoldás (?): az első és második képen látható gombának piros a teteje (kalapja), a harmadiknak barna, tehát itt a harmadik a kakukktojás.

 48. Nos, én több megoldást találtam. Íme az első: az első képen gyilkos galóca látható, a másodikon vagy galamb gomba, vagy császár gomba, a harmadikon – szerintem – őzláb gomba. Az első mérgező, a másik kettő ehető. Mindjárt írom a többit is…

 49. A kép bal oldalán található gomba és a mellette lévő gomba, nem ehető gombák (Légyölő galóca és Hánytató galambgomba). A mellettük lévő harmadik gomba (Őzlábgomba) viszont nem mérgező, az ehető gombák családjába tartozik.
  Emiatt a kép jobb oldalán található gomba a kakukktojás.

 50. Légyölő galóca ,gyilkos galóca, mindkettő galóca, tehát a kakukktojás a piros galamb gomba.

 51. Az első kép a kakukktojás mert azon a gombának gallérja is van, míg a másik kettőnek csak bocskora, tehát az első gomba mérgező a másik kettő ehető.

 52. 1 kép.Piros csésze gomba.(ehető) 2 kép.Légyölő gomba(MÉRGEZŐ, KAKUKK TOJÁS)3 kép.Erdei csiperke(ehető)

 53. a. légyölő galóca-idegrendszeri zavar
  b. hánytató galambgomba- gyomor és bélpanaszt okoz
  c. mérges pókhálósgomba-súlyosan mérgező

  A kakukktojás a C. mert annak elfogyasztása halált is okozhat, a többi nem.

 54. A jobb szélső a kakukktojás,mert szerintem az őzlábgomba és az nem mérgező.

 55. Az elsö és a mádodik méfgezögomba/légyölögalóca,hánytató galambgomba/a 3.gomba ehetögomba erdei csiperke

 56. a gyilkos galóca mert a igen súlosan, halálosan mérgező gomba, míg a másik kett az nem halálosan mérgező gomba

 57. Hánytató galambgomba (második kép) enyhén mérgező. A két másik gomba (légyölő galóca, gyilkos galóca)súlyosan, illetve halálosan mérgező.

 58. A harmadik gomba feltehetőleg egy (kétspórás) csiperke, ami barna spórás, és talán ehető. A másik kettő, a légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező és fehér lemezes, hiszen spórájuk fehér. Azonban míg a csiperke és a galóca a kalaposgombák közé tartozik, addig a galambgomba másik rendbe, a galambgomba-alkatúak közé. Ha a rendszertant veszem figyelembe, akkor a hánytató galambgomba a kakukktojás, ha a spóraszínt és a fogyasztási értéket, akkor a csiperke.

 59. A jobb oldali a kakukktojás, mert az ehető gomba. Az első légyölő galóca: mérgező, a második hánytató galambgomba, szintén mérgező! A harmadik képen őzlábgomba, ami ehető.

 60. a gyilkos galóca a kakukktojás, mert a másik kettő ehető az egyik az őzláb a másik a piros hátú galambgomba, bár ezt először át kell forrázni utána készíteni

 61. 1.Légyölőgalóca mérgező
  2.Hánytató galambgomba mérgező
  3.Erdei csiperkegomba ehető

  Tehát a harmadik a kakukktojás, mivel az ehető és az első kettő mérgező.

 62. A harmadik képen látható gomba ehető, ezért ez a kakukktojás. A másik kettő mérgező.

 63. 1./kép: Légyölő galóca-Mérges gomba
  2./kép: Hánytató galambgomba-Mérges gomba

  3./kép: Erdei csiperke-Ehető gomba

 64. az első a légyölő GALÓCA mérgező…A2,3. PIRULÓ GALÓCA ÉS AZ ŐZLÁB…NEM MÉRGEZŐ

 65. A harmadik a kakukktojás, ez ERDEI CSIPERKE -ehető gomba.
  Az első LÉGYÖLŐ GALÓCA -mérgező
  A második HÁNYTATÓ GALAMBGOMBA – enyhén mérgező (hányást, hasmenést okoz)

 66. A légyölő galóca és a hánytató galambgomba is mérgező gombák, tehát a kakukktojás az erdei csiperkegomba, mert az ehető.

 67. Kakukktojás az erdei csiperke, mert az ehető gomba. A légyölő galóca és a hánytató galambgomba pedig mérgező.

 68. Jobbról az első kép a kakukktojás, mert a másik kettő gomba mérgező, az pedig ehető.

 69. Az első a kakukktojás.
  Az első képen Légyölő galóca láthtó ami mérgező
  A második Galambgomba, ehető
  A harmadik őzláb gomba ehető

 70. Első és második képen a Légyölő galóca van.
  Harmadik képen pedig a Gyilkos galóca látható.
  Kakukktojás: 3.kép a Gyilkos galóca

 71. Kakukktojás a légyölő galóca mert az mérgező a vargánya és a galambgomba bizonyos fajtái ehetőek.

 72. A bal oldalai, a Légyölő Galóca a kakukktojás, mivel az mérgező, mivel a másik kettő ehető gomba.

 73. Az első kép a kakukktojás mert az a gyilkos galóca ami mérgező gomba a másik kettő pedig ehető gomba.

 74. a jobb oldali barna gomba a kakukktojás, ő őzláb és nem mérgező gomba, ellentétben a 2 piros tetejűvel

 75. az első a légyölő galóca, mérgező gomba. amásodik a hánytató galambgomba, nagyobb mennyiségben kisebb fokú mérgezést okoz. a harmadik az erdei csiperke, ehető gomba.

 76. Hánytató galambgomba a kakukktojás, mivel a Galambgomba alakúak rendjébe tartozik, gyümölcsillatú csípős ízű gomba.

  Légyülő galóca és az erdei csiperke a Kalaposgombák rendjébe tartozik.

 77. Erdei csiperke a kakukktojás, mivel ehető, illatos, jóízű gomba.A másik kettő mérgező.

  A légyölő galóca mérgei az idegredszerre hatnak, míg a hánytató galambgomba mérgei, hányást, hasmenést okoznak.

 78. Ajobb oldali gomba ehető /erdei csiperke/
  a balodali/légyölő galóca/ és aközépső
  /hánytató galambgomba/ mérgező!

 79. 1. megoldás: első kép a kakukktojás, mert galléros gomba, a másik kettő nem

  2. megoldás: harmadik a kakukktojás, mert nem piros a kalapja és nem fehér a törzse

 80. (balról jobbra) az első egy légyölő galóca,a második egy hánytató galambgomba,a harmadik képen egy Erdei csiperke látható amely felismerhető arról,hogy nincs gallérja.

 81. Balról jobbra: Légyölő galóca (Amanita muscaria); Hánytató falomb gomba (Russalaf emetica); Erdei csiperke (Aqarius silvaticum).
  A kakuktojás az erdei csiperke, mert ez ehető gomba, a másik kettő mérgező!

 82. Az első gomba a kakukktojás, mert az mérges gomba, légyölő galócának hívják.

 83. Balról jobbra haladva.
  1. kép légyölő galóca, mérgező.
  2. kép hánytató galambgomba, mérgező
  3. kép ez egy ehető gomba és ezért ez a kakukktojás.

 84. A légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező, az erdei csiperke ehető gomba.

 85. 1. Légyölő galóca
  2. Hánytató galambgomba
  3. Erdei csiperke

  A megfejtés az erdei csiperke.

  A légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező az erdei csiperke ehető gomba.

  Vagy egy másik megoldás az erdei csiperke nevében nem szerepel állatnév.

 86. Egy közülük (hánytató galambgomba) a galambgomba alkatúak rendjébe, a másik kettő (légyölő galóca és erdei csiperke) a kalaposgombák rendjébe tartozik.

 87. A bal oldali piros kalapos fehér pöttyökkel a légyölő galóca, ami mérgező gomba, a másik kettő ehető.

 88. Kakukktojás: A hánytató galambgomba
  A légyölő galóca, és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe tartozik, a Hánytató galambgomba a galambgomba-alkatúak rendjébe tartozik.

  (Nem egyértelmű, hogy a rejtvény feladója melyik megoldásra gondolt)

 89. Kakukktojás: Erdei csiperke
  Mind a három gomba az osztatlan bazídiumú gombák osztályába tartozik, de csak az Erdei csiperke ehető, a másik kettő a Légyölő galóca és a Hánytató galambgomba mérgező.

 90. erdei csiperke a jobb oldali,ehető gomba.
  a másik kettő – légyölő galóca, hánytató galambgomba – nem.

 91. Kakukktojás: az erdei csiperke

  Indokolás: az erdei csiperke nem mérgező, étkezési gomba,míg a másik kettő(a hánytató galambgomba és a légyölő galóca) nem étkezési, mérgező gombák.

 92. Kakukktojás: a hánytató galambgomba

  Indokolás: galambgomba-alkatúak rendjébe tartozik, mig a másik kettő (légyölő galóca, erdei csiperke) a kalaposgombák rendjébe tartozik.

 93. Jobb szélső ehető csak, ezért ő a kakukktojás Szerintem ez az óriás csiperke.
  A másik két gomba mérgező-légyölő galóca a jobb szélső, hánytató galambgomba a középső.

 94. Az első kettő (légyölő galóca, hánytató galambgomba) mérgező, a harmadik (erdei csiperke) ehető gomba.

 95. Az első kettő (légyölő galóca, hánytató galambgomba) mérgező, a harmadik (erdei csiperke) ehető gomba, ez a kakukktojás.

 96. Az első kettő (légyölő galóca, hánytató galambgomba) mérgező, a harmadik (erdei csiperke) ehető gomba.

 97. A gyilkos galóca a kakukktojás, mert az halálosan mérgező, míg a légyölő galóca és a hánytató galambgomba “csak” mérgező, nem okoz halált.

 98. A középső képen látható hánytató galambgomba a kakukktojás, ugyanis az nem tartozik a galócafélék családjába, mint a másik két képen látható légyölő galóca és a gyilkos galóca.

 99. A első, a légyölő galóca a kakukktojás, mert az mérgező, míg a vargánya és a csiperke ehető gomba

 100. Az első kettő mérgező,míg a harmadik ehető gomba, tehát a harmadik a kakukktojás.

 101. Az első és a harmadik a kalaposgombák rendjébe tartozik,míg a középső a galambgomba-alkatúak rendjébe,tehát a középső a kakukktojás.

 102. több megoldás is létezik

  Ha életmód szerint nézzük, akkor a könnyező szálkásgomba (Lacrymaria lacrymabunda)a kakukktojás, hiszen az szaprotróf faj, míg a légyölő galóca (Amanita muscaria), illetve a hánytató galambgomba (Russula emetica) ektomikorrhiza-képző fajok.

  Ha a spórapor színe alapján, akkor ismét a könnyező szálkásgomba a kakukktojás, mivel az sötét spórás, míg a másik két faj fehér spóraporú

  Ha étkezési értéke szerint, akkor is könnyező szálkásgombgomba, mivel azt német nyelvterületen ehetően tartják (Magyarországon étkezésre nem ajánlott faj, bár méreganyagot nem tartalmaz), míg a másik két faj egyértelműen mérgező

  Ha a rendszertani egységet tekintjük kiindulási pontnak, akkor viszont a hánytató galambgomba a kakukktojás, mivel az a Russulales rend tagja, míg a másik két faj az Agaricales rendbe tartozik.

 103. Erdei csiperke,mert ehető,jóízű gomba.A hánytató galambgomba és a légyölő galóca mérgező gombák.

 104. A harmadik képen látható erdei csiperke a kakukktojás, mert ehető gomba. A másik kettő (légyölő galóca, hánytató galambgomba)mérgező.

 105. Erdei csiperke, mert ehető gomba.Az első kettő (légyölő galóca, hánytató galambgomba) mérgező.

 106. A harmadik gomba, az erdei csiperke, a kakukktojás, mert az ehető gomba. Az első, a légyölő galóca és a második, a hánytató galambgomba mérgező gombák.

 107. A hánytató galambgomba és a légyölőgalóca életmódja :mikorrhízás ,az erdei csiperke életmódja :szaprotróf.

 108. Gyilkosgalóca,lápi galambgomba, erdei csiperke.Az első mérgező, a másik kettő ehető.

 109. A harmadik a kakukk tojás, mert az ehető Erdei csiperke(Agaricus silvaticus). Az első a Légyölő galóca(Amanita muscaria) mérges gomba, a második a Hánytató gomba(Russula emetica)is mérges gomba.

 110. 1.Légyölő galóca
  2.Hánytató galambgomba
  3.Csiperke gomba

  Tehát a harmadik, mert nem mérgező!

 111. Balról az első kép (légyölő galóca) mérgező
  gomba, ezért ez a kakukktojás.
  (A második kép Császárgomba; a harmadik pedig
  Nagy őzlábgomba. Mindkettő ehető. )

 112. Az első légyölő galóca ami mérgező, ezért ez a kakukktojás. A másik kettő ehető: Lápi galambgomba, Erdei csiperke.

 113. Balról jobbra:
  1. Légyölő galóca
  2. Hánytató galambgomba
  3. Erdei csiperke

  Kakukktojás lehet:
  a) Az erdei csiperke, mert az ehető, míg a másik kettő mérgező.
  b) A hánytató galambgomba, mert az a galambgomba-alakúak rendjébe tartozik, míg a másik kettő a kalaposgombák rendjébe.

 114. Szerintem az első gomba mérgező, légyölő galóca. A másik kettő ehető. (egyszer legalábbis)

 115. A 3. kép a kakukktojás, mivel az ehető gomba az erdei csiperke, míg az 1. és 2. képen mérgező, nem ehető gombák vannak, a légyölő galóca és a hánytató galambgomba.

 116. A 3. kép a kakukktojás az erdei csiperkéről, mivel az 1. és 2. képen mérgező gombák vannak, a légyölő galóca és a hánytató galambgomba.

 117. Csak a jobb szélső ehető,(Erdei csiperke) a másik kettő(Balra a légyölő galóca és a középső hánytató galambgomba) mérgező

 118. Első gomba légyölő galóca:mérgező
  Második gomba:hánytató galambgomba mérgező
  Harmadi gomba erdőszéli csiperke: ehető

 119. az első kép:gyilkos galóca,a második :légyölö galóca ,mérgező minndkettö.harmadik :nagy özláb gomba -ehetö

 120. A bal oldali képen légyölő galóca, ez mérgező, az ízletes csiperke és az őzlábgomba ehető.

 121. A piros pettyes kalapú az mérgező légyölő galóca.
  A sima piros kalapú is mérgező hánytató galamb gomba.
  A harmadik az ehető, tejelő rizike-de nem biztos,de emberi fogyasztásra alkalmas.

 122. Erdei csiperke /jobboldali kép/ a kakukktojás, mert ehető. A légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező.

 123. A két piros kalapos mérgező,a barna kalapú ehető!1:légyölő galóca 2:hánytató galamb gomba 3:őzláb gomba.

 124. az 1.kép a kakukktojás, mert a légyölőgalóca mérgező, a másik kettő nem!

 125. A középső képen galambgomba látható.
  A két szélső képen különböző galóca gombák látható, melyek mérgezőek.

 126. A középső– hánytató galambgomba – a kakukktojás, mert a galambgomba alkatúak rendjébe (Russulales) tartozik rendszertanilag, míg a másik kettő, a bal oldali – légyölő galóca – és a jobb oldali – erdei csiperke – a kalaposgombák rendjébe (Agaricales) tartozik.

 127. Szerintem az első a kakukktojás, mert az Légyölő galóca. A többi szerintem ehető a tinóru, és utána az erdei csiperke, mindkettő ehető.

 128. A jobb oldali gomba a kakukktojás, mert az erdei csiperke kalapja barnás színű, míg a másik kettőé, a középső – hánytató galambgombáé – és a bal oldali – légyölő galócáé – vöröses színű.

 129. Szerintem az első a hibás, mert az légyölő galóca. A többi szerintem ehető a második a tinóru, és utána az erdei csiperke, mindkettő ehető.

 130. A jobb oldali gomba a kakukktojás, mert az erdei csiperke ehető gomba, míg a másik kettő mérgező, a középső – hánytató galambgomba – kevésbé, a bal oldali – légyölő galóca – erősen.

 131. Az első kép a kakukktojás, mert az nem ehető mérgező gomba! A légyölő galóca.

 132. mérgező és ehető gombák. a 3. kép a kakukktojás mert ehető / barna csiperke/ az 1. és 2 kép mérgező gombák, /galóca, és hánytató galambgomba/ 1 és 2 kép veszélyességükre hivja fel a figyelmet a piros kalap és a gomba gallérja.

 133. a kakukktojás a jobboldali (erdei csiperke), mert az ehető gomba. a baloldali(légyölő galóca) és a középső(hánytató galambgomba) azok mérgező gombák.

 134. A kakukktojás az első képen látható és halálos mérget tartalmazó légyölő galóca. A másik két gomba az ehető gombák csoportjába tartozik.

 135. 3. a barna csiperke. Ehető gomba, ráadásul termesztik is. Barna színű, ahogy a neve is elárulja. Van fehér színű változata is.

 136. Az Erdei csiperke a kakukktojás , mert ez
  ehető gomba. A légyölő galóca és a hánytató
  galóca nem ehető gomba , legalábbis” nem aján
  latos megenni őket !”

 137. A két baloldali légyölő galóca, ritkán mérgező. A kakukktojás a jobb oldali csiperke, ehető.

 138. 3 kép a kakukktojás /kizárásos alapon ehető/ az első kettő mérgező: 1. légyölő galaóca, 2. hánytató galambgomba. a veszélyességre a piros kalap és a gallér is figyelmeztet

 139. Az egyes képen szereplő a kakukktojás, mivel a légyölő galóca mérgező gomba, a többi képen szereplő pedig ehető.

 140. Kakukktojás az Erdei csiperke gomba, mert az ehető. A Légyölő galóca és a Hánytató galambgomba mérgező.

 141. Mindhárom kötődik állathoz: légyölő galóca, galambgomba, őzlábgomba.
  Egyik megoldás lehet az, hogy míg az utolsó kettő csak megnevezi az állatot, az első meg is öli.
  Másik megoldás lehet, hogy az első mérgező.
  Harmadik megoldás lehet, hogy csak a harmadik nem piros kalapú

 142. Az őzlábgomba a kakukktojás, mert az ehető gomba. A másik kettő mérgező.

 143. Szerintem az őzlábgomba a kakukktojás, mert az ehető sőt nagyon finom gomba.

 144. A jobb szélső gomba /erdei csiperke/ a kakukktojás mert az ehető a másik kettő fogyasztásra nem alkalmas /légyölő galóca mérgező, piros galambgomba kellemetlen ízű/.

 145. A balról az első gomba a kakukktojás mert az mérgező /légyölő galóca/, a másik kettő nem mérgező.

 146. Az első kettő mérgező gomba, a harmadik ehető.
  1.Légyölő galóca
  2.Hánytató galambgomba
  3.Erdei csiperke

 147. 1. légyölő galóca
  2. úri gomba (császárgalóca)
  3. ízletes vargánya

  Az első mérgező, 2. – 3. ehető gomba

 148. A bal oldali képen lévő gomba a légyölő galóca, ami mérgező, a másik kettő nem.

  Üdvözlettel: Németh János

 149. A jobb oldai a kakukk tojas, mert mind a 3 kepen egy-egy galoca fajtat latunk, a jobb oldali egy pirulo galoca, ami eheto.

 150. a harmadik az őzlábgomba ehető a másik kettő
  mérgező az első légyölő galóca a második hánytató galambgomba

 151. A 3. a kakukktojás,az erdei csiperke, mivel az ehető gomba

  Az 1. a légyölő galóca a 2. a hánytató galambgomba, mindkettő mérgező.

 152. A bal szélső gomba Légyölő galóca mérgező a másik kettő nem. Valamint ennek van gallérja a másik kettőnek nincs.

 153. A képen a jobb szélső erdei csiperke a kakukktojás mert az ehető.A bal szélső az légyölő galóca fogyasztása idegrendszeri zavarokat okoz.A középső galambgomba – Russula emetica – nevéhez híven gyomor- és bélrendszeri panaszokat okoz.

 154. őzlábgoomba a kakukk tojás, mert ez ehető gomba, a másik kettő (piros kalapu) mérges

 155. 1. légyölő galóca : mérgező gomba
  2. csiperke : ehető ”
  3. tinóru : ehető “

 156. 1 kép.DÉLI TŐKE GOMBA(EHETŐ).2 kép.LÉGYÖLŐ GALÓCA (MÉRGEZŐ–KAKUKKTOJÁS)3kép.ERDEI CSIPERKE(EHETŐ).

 157. A harmadik a kakukktojás, mert bár piruló galóca a neve nem mérgező, ehető gomba.
  Az első a légyölő galóca, a második a hánytató galambgomba, mindkettő mérgező.

 158. A két piroskalapos mérgező gomba, a kakukktojás az utolsó képen levő gomba, amely talán őzlábgomba és ehető.

 159. Tippem: a “C” a kakukktojás, amit csiperkének (agaricus) vélek és ehető. Az “A” szerintem légyölő galóca (amanita muscaria), a “B” pedig hánytató epegomba (russula emetica) – mindkettő mérgező.
  Más megfogalmazásban: a fehér a kakukktojás, ami ehető, a két piros gomba pedig mérgező.

 160. 1. Légyölő galóca gomba – mérges gomba
  2. Hánytató galambgomba – mérges gomba
  3. Erdei csiperkegomba – ehető gomba

  Tehát a harmadik képen, az erdei csiperkegomba a kakukktojás, mert az ehető gomba.

 161. Az első képen látható gomba – a légyölő galóca – halálos mérget tartalmaz. A másik kettő ehető gomba.

 162. A harmadik kép a kakukktojás. Az első és második gomba mérgező, a harmadik nem.

 163. a bal oldali légyölő galóca a kakukktojás, mert az mérges gomba, a másik kettő meg nem.

 164. Kakukktojás: a 3. képen látható erdei csiperke, mely ehető. Az 1. képen látható légyölő galóca és a 2.képen látható hánytató galambgomba mérgező.

 165. Az első két gomba mérgaző, az utolsó ehető gombafajta.
  A kakukktojás tehát az utolsó gomba, mert ehető!

 166. Az első kép a kakukktojás azért mert az mérges gomba a többi meg nem mérges gomba.

 167. Szerintem a harmadik kép, mivel azon egy ehető gomba, az erdei csiperke van, míg az első és második képen is mérgező, nem ehető gomba található, mint a légyölő galóca és a hánytató galambgomba.

 168. A harmadik képen lévő ehető csiperke a kakukktojás, mivel a másik kettő mérgező légyölőgalóca.

 169. Szerintem a harmadik kép, mivel azon egy ehető gomba, az óriás csiperke van, míg az első és második képen is mérgező, nem ehető gomba található, mint a légyölő galóca és a hánytató galambgomba.

 170. A 3. képen lévő csiperke ehető gomba a kakukktojás, mivel a másik 2 mérgező légyölő galóca.

 171. A harmadik a kakukktojás/erdei csiperke/,a másik kettő mérges gomba /légyölő galóca és hánytató galambgomba/.

 172. A hánytató galambgomba és a légyölő galóca mellett a harmadik a kakukktojás, mert ő ehető.

 173. A harmadik képen látható csiperke gomba ehető. A másik kettő nem, a gyilkos galóca mérgező és a piros galambgomba sem ehető.

 174. az első a légyölő galóca a kakukktojás mert mérges gomba nem ehető a másik kettő a galambgombákhoz tartozik

 175. A jobb oldali kép, mert az első kettő gomba mérgező, a harmadik nem.

 176. Üdvözlet!
  A harmadik képen látható csiperke a kakukktojás. Az ugyan is ehető. A légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező.

 177. a kakukk tojás a harmadik, az erdei csiperke, mert ez ehető gomba.
  1.légyölő galóca, 2. hánytató galambgomba, vagyis mérgező.

 178. 1. hánytató galambgomba a kakukktojás, mert: a légyölő galóca, és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe tartozik
  2. az erdei csiperke a kakukktojás, mert az ehető, míg a másik két gombafaj mérgező

 179. 1. hánytató galambgomba a kakukktojás, mert: a légyölő galóca, és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe tartozik
  2. az erdei csiperke a kakukktojás, mert az ehető, míg a másik két gombafaj mérgező

 180. 1. hánytató galambgomba a kakukktojás, mert: a légyölő galóca, és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe tartozik
  2. az erdei csiperke a kakukktojás, mert az ehető, míg a másik két gombafaj mérgező

 181. 1. hánytató galambgomba a kakukktojás, mert: a légyölő galóca, és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe tartozik
  2. az erdei csiperke a kakukktojás, mert az ehető, míg a másik két gombafaj mérgező

 182. 1. hánytató galambgomba a kakukktojás, mert: a légyölő galóca, és az erdei csiperke a kalaposgombák rendjébe tartozik
  2. az erdei csiperke a kakukktojás, mert az ehető, míg a másik két gombafaj mérgező

 183. A jobb szélső valamelyik csiperke/pereszke változat: ehető.
  A galambgomba és a galóca mérgező

 184. A jobbszélső képen látható (barna csiperke) gomba, mert az nem mérgező. A másik kettő, piros tetejű gomba (Légyölő galóca, Hánytató galambgomba) mérgező.

 185. az első kettő a légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező a 3-dik ehető gomba

 186. A középső a kakukktojás,mivel kétlábú állatról nevezték el.(galambgomba)A két szélsőt viszont négylábúról(párducgalóca ill.őzlábgomba).

 187. A légyölő galóca ,mert az galléros ,bocskoros,míg a galambgomba, és a csiperke nem rendekezik ezekkel a jegyekkel.

 188. Két mérges gomba -gyilkos galóca
  légyölő galóca
  egy ehető gomba rózsa gomba,vagy csiperke

 189. A kakukktojás az erdei csiperke ,mert az ehető gomba,míg a légyölő galóca és a hánytató galambgomba mérgező.

 190. Kakukktojás: a 3. gomba, mert az ehető (Erdei csiperke). Az 1. és 2. gomba mérgező! (Légyölő galóca ill. Hánytató galambgomba)

 191. A légyölőgalóca és a hánytató galambgomba mérgező, az erdei csiperke ehető gomba.

  Másik összehasonlítás:
  A légyölőgalóca és az erdei csiperke galléros, míg a hánytató galambgomba sima szárú.

 192. A harmadik (erdei csiperke) a kakukktojás, mert az ehető gomba. A másik kettő (légyölő galóca és hánytató galambgomba) mérgező.

 193. A kakukktojás a 3. képen látható erdei csiperke, mert ehető gomba.
  1. kép: légyölő galóca, erősen mérgező.
  2. kép: hánytató galambgomba, gyengén mérgező.

 194. Az első képen mérges (légyölő galóca) gomba látható. A másodikon és harmadikon ehető gombák vannak. Tehát az első kép a kakukktojás.

 195. Két mérgesgomba mellett a képen harmadik az erdei csiperke, amely ehető. Tehát – némi képzavarral – az ehető gomba a kakukktojás.

 196. A légyölő galóca a kakukktojás, mert mérgező gomba. Az őzlábgomba és a galambgomba pedig ehető.

 197. A hánytató galambgomba a galambgomba-alkatúak rendjébe, az erdei csiperke és a légyölő galóca a kalaposgombák rendjébe tartozik.

 198. A baloldali képen ‘légyölő galóca’, a középső képen a ‘hánytató galambgomba’ látható. Ezek mérgezők.
  A kakukktojás a jobboldali képen látható ‘erdei csiperke’, ami ehető.

 199. Az erdei csiperke a kakukktojás, mivel az ehető. A gyilkos galóca és a hánytató galambgomba is mérgező.

 200. Az első kettő mérgező, nem ehető (légyölő galóca és hánytató galambgomba) a harmadik ehető.

 201. Az első kettő légyölő galóca, tehát mérgező. A harmadik vargánya, tehát ehető (ha mégse, akkor gombamérgezés.. ) :))