Mióta termesztenek hazánkban paprikát?

Az 1500-as évek végétől.

magyar paprika

A fűszerpaprika Brazíliából származik, első európai említése 1494-ből való. Hazánkban ott volt a legrégebben elterjedt, ahol a török hódoltság után bolgárok telepedtek meg. Általános használata a 19. századra tehető.
Paprikapálinka formájában megelőző gyógyszerként alkalmazták az 1831-es kolerajárvány idején. Ezután vált kereskedelmi cikké. Az 1890-es években pedig már Szentes környékén is termesztették nagyobb területen.
A paprika porrá törését Magyarországon alkalmazták, és tisztán, más fűszer nélkül, por alakban másutt nem terjedt el. Augusztus végén, szeptember elején lehetett szedni az érett paprikát. Amikor már eléggé megszikkadt, vastag tűvel madzagra fűzték. Az így elkészült füzéreket napon majd védett helyen szárították, ősszel, télen a kifűtött kemencébe is berakták. Végül porrá törték.
A fűszerpaprika hungarikum, C-vitamin tartalma magas. Két nagy paprikatermő terület alakult ki: Szegeden és Kalocsán. A magyar konyha, magyaros ételek nélkülözhetetlen alkotóeleme, jellegzetes színüket, ízüket adja meg.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Lujza névnap? Keresztrejtvény – 09.19. Mikor van Farkas névnap? Két nagymamának 6 közös unokája van. Hány pár kesztyű kell 4 unokának, ha mindegyiknek egy pár kesztyűre van szüksége? Ötöslottó nyerőszámok a 50. játékhéten 2016-ban Mi a címe a képnek? Mikor van Koppány névnap? Milyen módszerekkel távolíthatjuk el a kutya- vagy macskaszőrt a szőnyegről, bútorról vagy ruháról? Hány város van Magyarországon? Mikor van Ágnes névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.