Mióta megyeszékhely Zalaegerszeg?

XVIII. századtól

Zalaegerszeg a mai értelemben vett megyeszékhelyi feladatot a XVIII. századtól lát el. A megyegyűlések 75%-át itt tartották. Ennek az volt az oka, hogy a város nem volt uradalmi központ, így a földesurak nem tudtak befolyást gyakorolni. Közigazgatásilag a megye központja volt Zalaegerszeg, de gazdaságilag és kulturálisan elmaradottnak számított, Kanizsa és Keszthely voltak a környék kulturális központjai.

Rendezett tanácsú várossá vált Zalaegerszeg 1885. május 13-án. Ennek emlékére május 13. lett a város napja. A XIX. század jelentett nagy fellendülést Zalaegerszegnek. Többek között kisdedóvó, gimnázium, városháza is épült ekkor. Az 1920-as években ismét volt egy fellendülés, ekkor vasútállomás, tűzoltóság épült.

A második világháború után felépült a ruhagyár. Más ipari beruházások is létesültek, ez nagy betelepülést vont maga után a környékbeli falvakból. A lakók fiatalok voltak, ez a város arculatát befolyásolta, sorra épültek a művelődési házak, iskolák, a kulturális élet fellendült. A közepes méretű magyar városok közé tartozott Zalaegerszeg. A rendszerváltásig tartott a felívelő tendencia, ekkor azonban az ötvenes évek óta létrejött üzemek bezártak.

Ma Zalaegerszeg megyei jogú város, Magyarország 17. legnépesebb települése.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Április 23. – miről nevezetes? Sándor családnév – mi az eredete, jelentése? Agytorna 102. forduló Vannak-e mellékhatásai a koleszterincsökkentő gyógyszereknek? Május 7. – miről nevezetes? Mikor van Eszter névnap? Mióta foglalkoznak időjóslással? Keresztrejtvény – 16.11.02. Július 27. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 12.02.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.