Mikor van Gyárfás névnap?

Június 19.

 

Valószínűleg a görög eredetű Gervasius névből ered, aminek a jelentése idős, aggastyán. Más vélemény szerint azonban germán és kelta elemekből áll, és ezek jelentése dárda + szolga, katona, alattvaló.

Híres Gyárfások: Csáki Gyárfás író, Kurkó Gyárfás regényíró.

Lakatosnak tanult, majd Brassóban műhelyt nyitott Kurkó Gyárfást, aki 1934-től a Magyar Dolgozók Szövetsége a helyi elnöke lett. 1940-ben letartóztatták és Caracalba internálták. 1944 őszén Brassóban megalapította Népi Egység című napilapot, amelynek 1947-ig főszerkesztője is volt. 1949-ben újra letartóztatták és koncepciós perben 10 év börtönre és 25 év kényszermunkára ítélték. 13 évet töltött magánzárkában, a börtönévek egy részét pedig elmegyógyintézetben.Tizenöt év után amnesztiát kapott és nyugdíjazásáig egy textilgyárban dolgozott.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mennyivel megy a leglassúbb emlős? Január 16. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek? Ezért lesz “Nem tetszik” gomb a Facebookon Keresztrejtvény – 08.05. Keresztrejtvény – 16.10.12. Keresztrejtvény – 10.02. Hogyan különböztetheted meg a szociopatát a pszichopatától? A macskák látnak színeket? Keresztrejtvény – 16.07.01.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.