Mikor van Aurél névnap?

Október 5-én.

10-05

Marcus Aurelius monumentális bronz lovas szobra Rómában

Eredetileg a lateráni palota előtti téren állt. Fennmaradását annak köszönheti, hogy I. Constantinus szobrának hitték, akinek fontos szerepe volt a kereszténység elismerésében és elterjedésében. 1558-ban került át a Piazza Campidoglióra a tér tervezőjének, Michelangelónak köszönhetően. A szobor alapzatát is ő tervezte. Felújítása után aztán az eredeti szobor a Palazzo Nuovo épületébe került, a téren most a másolata áll. A lovas szobrot, amely a reneszánsz lovas szobrainak példaképévé vált, eredetileg arany borította. A legendák szerint, ha egyszer megint arany borítja, megszólal a paripa két füle között magasba emelkedő sörényrész, és az utolsó ítélet napjának megérkeztét hirdeti. A ló felemelt lábai alatt egy legyőzött barbár szobra feküdt eredetileg figyelmeztetésként, hogy Róma uralma ellen fellázadni nem érdemes.

Aurél névnap van még: január 15-én, július 15-én és 20-án, 25-én, 27-én, december 2-án.

Latin eredetű, aranyos jelentéssel.

Franciául, olaszul, németül Aurel.

Híres Aurélok: Török Aurél orvos, Bernáth Aurél festő, Dessewffy Aurél politikus, Stromfeld Aurél ezredes.

Stein Aurél Kelet-kutató, az MTA tiszteletbeli tagja. 1886-ban Indiába utazott, ahol egyetemeken tanított. Belső-Ázsiába négy expedíciót vezetett, az általa gyűjtött tárgyak a British Museumba kerültek. Romvárosokat tárt fel a Takla-Makán sivatag déli peremén. Majd a Góbi sivatagba is vezetett felderítő utat.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

“Azonos hozzászólásokat észleltünk, úgy tűnik ez már egyszer megírásra került.” hibaüzenetet kapok a Startlap Agytorna játékában, mi az oka? Keresztrejtvény – 16.06.17. Mikor van Jolán névnap? Agytorna 7. forduló: mi van a képen? Nagy családnév – mi az eredete, jelentése? Mennyi a kerékpár megengedett sebessége? Van korlátozás? Mi a címe a képnek? Tudod, hogyan tálald a fagyit, hogy mindenki le legyen nyűgözve? Szilágyi családnév – mi az eredete, jelentése? Mikor van Szilárda névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.