Melyek a leggyakoribb családnévként előforduló foglalkozások Európában?

kovács
molnár
pap

foglalkozásnevek

 A családnévként előforduló foglalkozásnevek fenti térképe nem feltétlenül tökéletes pontosságú – készítője, Martin Ciura a Wikipedia oldalról vette hozzá az adatokat-, de mindenképpen érdekes. A készítő megjegyzéseiből az is kiderül, hogy:

  • Foglalkozások ritkán szerepelnek az északi országok családneveiben.
  • Az adatok azért sem tökéletesen pontosak, mert egy-egy foglalkozásnévnek számos más írásmódban elterjedt családnév változata létezhet. Pl. valójában Hollandiában is több a kovács mesterségre utaló név, mint a pékre, ám ezek különböző módokon íródnak. (V.ö.: Smit, Smits, Smid, de Smit, Smet, Smith)
  • Azok a helyek, ahol a pap a legelterjedtebb családnév, általában olyan ortodox vallású országok, ahol a cölibátus – értelemszerűen – nem kötelező.
  • Hasonlóképpen az imám családnév a térkép muszlim országaiban jellemző. (Bosznia, Albánia és Koszovó).
  • Katalóniában is a kovács (Ferrer) a legjellemzőbb.

 Ez is érdekelhet:

Milyen névnap van ma és holnap?
Melyek a leggyakoribb női keresztnevek Magyarországon?
Melyek a leggyakoribb férfi keresztnevek Magyarországon?
Melyek a legnépszerűbb lány keresztnevek Magyarországon?
Melyek a legnépszerűbb fiú keresztnevek Magyarországon?

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Márton családnév – mi az eredete, jelentése? Kiről kapta nevét az Oscar-díj? Mi a címe a képnek? Július 22. – miről nevezetes? Mikor van Jusztin névnap? Két nagymamának 6 közös unokája van. Hány pár kesztyű kell 4 unokának, ha mindegyiknek egy pár kesztyűre van szüksége? Mi Somogy megye székhelye? Agytorna 63. forduló Mikor van Bekény névnap? Agytorna 219. forduló

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Or-bányász? Eredeti narancsliget-ültetvényes vagy még eredetibb szölő – TŐKE – felhalmozó (Erdőbénye,Sárazsadány…Oxbán birtok ez is talán). Népmanipulátor maximus? Feketeöves GYODAmester?