Június 15. – miről nevezetes?

Árpád-házi Boldog Jolán és Szent Vitus ókeresztény vértanú napja

Szent Vitus székesegyház Prága

Szent Vitus székesegyház Prága

Királyi és szent család sarja volt Jolán. 23 éven keresztül élt példás keresztény házasságban Boleszlávval. Három gyermeküket, Hedviget, Annát és Erzsébetet nevelte, mindamellett jó cselekedetek töltötték ki a napjait. Templomokban, kórházakban segített, ápolta a betegeket, szegényeket, árvákat. Férje halála után felosztotta a vagyonát, majd kolostorba vonult. Apátnő lett, de alázatosan szolgált mindenkit, szenvedéseit csendben tűrte. Halála után rövid idővel már sokan keresték fel a sírját, kérték közbenjárását az ügyeikben.

Szent Vitus vagy Vid a középkor kedvelt pártfogója, a Tizennégy segítőszent egyike, a szemérem elleni kísértésekben fordulhatnak hozzá. A Krisztus utáni első századok keresztény vértanúi a segítőszentek, akiket együtt hívnak segítségül. A számuk valószínűleg az apostolokra utal (tizenkét apostol, valamint Pál és Barnabás), az ő segítségüket is együtt kérték. Azt az ígéretet kapták Istentől a haláluk előtt, hogy megsegíthetik a nagy bajban hozzájuk fordulókat.

Névnapok: Jolán, Vid, Viola.

Ezen a napon született:

  • Tábori Nóra színművésznő 1928-ban.
  • Lőrincz L. László író 1939-ben.
  • Demis Roussos énekes, zenész 1946-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Erkel Ferenc zeneszerző, karmester 1893-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mióta létezik hivatalosan a Tisza cipő ma is népszerű logója? Keresztrejtvény – 09.23. Keresztrejtvény – 09.07. Milyen lesz az idő? Agytorna 22. forduló: mi van a képen? Október 23. – miről nevezetes? Mikor van Benő névnap? Szeptember 11. – miről nevezetes? Október 20. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.