Január 21. – miről nevezetes?

Az első atommeghajtású tengeralattjáró, a Nautilus vízre szállt 1954. január 21-én.

 

USS_Nautilus_SSN-571

Azért volt szükség ennek a járműnek a kifejlesztésére, mert a hagyományos villany- és dízelmotort használó tengeralattjárók tartózkodási helye könnyen felderíthető volt. Ugyanis mindössze csak 24 órát tudtak a víz alatt közlekedni, és csak 10 km/h sebességgel haladtak. Ehhez képest a Nautilus akár 30 napig is lent maradhatott, és 40 km/h sebességet is el tudott érni. Ez volt az első jármű, ami átjutott az Északi-sark jégpáncélja alatt és elérte az Északi-sarkot. Közel harminc évnyi szolgálata alatt egyszer sem vett részt harcban.

Névnap: Ágnes.

Ezen a napon született:

  • Benny Hill humorista, színész, énekes 1924-ben.
  • Plácido Domingo operaénekes, karmester, tenor 1941-ben.
  • Madách Imre író, költő, politikus, ügyvéd 1823-ban. Legismertebb alkotása, mely a magyar irodalom kiemelkedő remeke: Az ember tragédiája.

Ezen a napon halt meg:

  • Vlagyimir Iljics Lenin, a Szovjetunió első vezetője 1924-ben.
  • Camillo Golgi orvos és természettudós 1926-ban. 1906-ban kapott orvosi Nobel-díjat. Az idegsejtek lefutását tanulmányozta az agyban, ehhez festési eljárást dolgozott ki.

Csillagjegy: Vízöntő

Ez is érdekelhet:
Hányadik hét van?
Napi horoszkópCímkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Lengyel családnév – mi az eredete, jelentése? Szeptember 8. – miről nevezetes? Kamion-EB és Fesztivál a Hungaroringen – szeptember 5-6. Mikor van Őzike névnap? Van-e olyan légitársaság, ahol a stewardessek lenge öltözetben vannak? Ki volt az első, széles körben is ismert anorexiás ember? Keresztrejtvény – 16.03.11. Mi a teendő méh- vagy darázscsípés esetén? Mi a címe a képnek? November 21. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.