Bíró családnév – mi az eredete, jelentése?

A „Bíró” családnév a társadalmi helyzetre, szerepre utaló családnevek csoportjába tartozik.

Azon belül a foglalkozásra, tisztségre, munkaviszonyra, tevékenységre utaló nevek közé, ahová az Ács, Asztalos, Gulyás, Sipos, Kovács, Molnár, Szabó, Varga, Papp, Takács, Lakatos, Mészáros, Szűcs, Pintér,Kocsis, Orsós nevek is.

Más csoportosítás szerint tartozhat az egyéb társadalmi kapcsolatra utaló családnevek közé is. A valamely magasabb rangú személlyel való kapcsolatra utaló családnevek tartoznak ide. Nem feltétlenül rokoni kapcsolatot jelent ez, lehet akár jobbágyi, szomszédi, baráti viszony is, de még akár csak eseti kapcsolat is. Mint például a Herceg, Püspök nevek.

A bizonytalan eredetű bír ige –ó képzős alakjának jelentése az volt, hogy hatalommal felruházott, hatalommal bíró. Az Anjou-korban a települések száma húszezer körüli volt, és mindegyiken élt ilyen tisztséggel rendelkező személy, akik ragadványnevévé, majd családnevévé vált. Sokan megtartották tisztségük lejárta után is ezt a ragadványnevet. Mindemellett olyanok is megkaphatták, akik belső tulajdonságaik alapján érdemelték ki, például szerettek igazságot tenni, vagy fegyelmezni más embereket. A XIX. században nagyon sokan választották névmagyarításra asszimilációs céllal.

Ehhez hasonló jelentésű külföldi családnév: Judge (angol).

A Bíró vezetéknév 2014-ben a 37. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Bíró” vezetéknevű ember:

Bíró Ica fitnesz-szakértő, modell

Bíró Lajos író, újságíró

Bíró Eszter énekesnő, színésznő

Bíró László József feltaláló, legismertebb találmánya a golyóstoll

Bíró Blanka kézilabdázó

Bíró Szabolcs író

Bíró Zoltán irodalomtörténész

Bíró Kriszta színésznő

„Családnévrokon:”

Mike Judge színész, rendező

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?